De beste tips van een local!

Spaanse empanadas

Spaanse empanadas recept
Inhoudsopgave

Gevulde bladerdeeghapjes

Spaans: empanadas, empanadillas
Catalaans: empanades, empanadilles

Hoewel Argentinië het meest bekendstaat om de empanadas, eten we ze in Spanje ook maar al te graag. Vandaar dat je in Barcelona ook allerlei speciaalzaken kunt vinden waar empanadas op ambachtelijke wijze gemaakt worden. Maar wist je dat de empanadas eigenlijk een Spaans gerecht is die mee genomen is naar De Nieuwe Wereld door de kolonisten? Door de invloed van de geëmigreerde Arabieren in Argentinië, is de Argentijnse empanada die we tegenwoordig kennen ontstaan. Hier leg ik je uit hoe wij empanadas (ook wel empanadillas genoemd) thuis maken, met drie verschillende vullingen zodat je kunt variëren.

Ingrediënten

Voor 10 empanadas:
- 10 plakjes diepvries bladerdeeg (ontdooid) of 1 rol verse bladerdeeg
- 1 ei om de empanadas te bestrijken
- sesamzaadjes (desgewenst)

Tip!

In Spanje verkopen ze obleas, speciale deegplakjes voor het maken van de empanadas die al een ronde vorm hebben. Bij gebrek daarvan in mijn Nederlandse supermarkt, maak ik mijn empanadas met gewone bladerdeeg, die ik dan in een driehoek vouw, of steek ik rondjes uit een grote bladerdeegrol.

Ik geef je drie verschillende vullingen voor de empanadas. Meestal maak ik maar één van de vullingen en vul daarmee de 10 bladerdeeg plakjes. Wil je meer variatie, dan kun je ervoor kiezen om meerdere vullingen te maken en eventueel meer bladerdeeg plakjes ontdooien. Werk dan zonodig in rondes.

Voor de empanadas met vlees:
- 150 g kipgehakt
- 1 winterpeen
- 1 ui
- gedroogde oregano
- olijfolie

Voor de empanadas met tonijn:
- 1 tonijn uit blik met olijfolie
- 3 of 4 eieren
- Heinz Tomate Frito

Voor de empanadas met spinazie (vegetarisch):
- 600 gr verse spinazie
- pijnboompitten
- rozijnen
- geraaspte kaas of zachte kaas zoals La Vache Qui Rie
- olijfolie


Recept: Empanadas

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de plakjes bladerdeeg uit de diepvries buiten op een boord ontdooien.

Voor de empanadas met vlees

  1. Peel en snipper de ui fijn. Peel de winterpeen en snij het in kleine blokjes.
  2. Doe en scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de gesnipperde ui op middelhoog vuur om vervolgens het gehakt in te doen. Breek het gehakt in stukjes door middel van een houten pollepel. Voeg de wortel en de oregano toe en laat alles een tijdje bakken. Roer af en toe in de pan zodat alles gelijkmatig wordt gekookt en niks blijft plakken. Zet de pan opzij al het vlees gaar is zodat het kan afkoelen.
  3. Leg een plakje bladerdeeg op een bord en vul deze voor de helft met de vleesvulling. Aan de hand van hoe groot de empanada is kun je meer of minder vulling er in doen, maar vaak is een eetlepel voldoende. Hierna kun je de empanada dicht vouwen en de randjes aan elkaar drukken met behulp van een vork.

Voor de empanadas met tonijn

  1. Kook de eieren in een pannetje met water en giet de olijfolie van de tonijnmot af. 
  2. Peel de eieren eenmaal ze gekookt en afgekoeld zijn. Snij ze daarna in heel kleine stukjes op een bord. Daar voegen we de tonijn aan toe plus een flink scheut tomatensaus. Prak alles bij elkaar met behulp van een vork totdat het een mengsel wordt.
  3. Leg een plakje bladerdeeg op een bord en vul deze voor de helft met de tonijnvulling. Een eetlepel van de vulling is vaak voldoende. Vouw de empanada dicht en druk de randjes van de empanada aan elkaar met behulp van een vork.

Voor de empanadas met spinazie (vegetarisch)

  1. Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan en zet het vuur aan. Voeg de spinazie in delen toe aan de pan. Voeg pas weer spinazie toe als het vorige gedeelte geslonken is, met telkens een nieuwe scheutje olijfolie erbij. Voeg wat zout toe en laat het spinaziemengsel daarna goed uitlekken op een zeef. Druk met een lepel totdat alle vocht is uitgeperst. Snij de spinazie in kleine stukjes.
  2. Zet in een pan (zonder olijfolie) een handvol pijnboompitten en laat ze roosteren.
  3. Zet de spinazie in een kom samen met de pijnboompitten en een handvol rozijnen. Meng alles goed door elkaar.
  4. Vul de empanadas door de helft met een eetlepel van het spinaziemengsel en besprenkel met wat kaas. Vouw de empanada dicht met behulp van een vork, die de randjes met elkaar drukt.

2. Leg op een met bakpapier bedekte bakplaat de empanadas die al gevuld zijn. Zorg wel dat er voldoende ruimte is voor alle empanadas. Je kunt deze empanadas eventueel met een losgeklopte ei bestrijken en bestrooien met wat sesamzaadjes voordat ze in de oven gaan.

3. Doe de bakplaat in de oven voor ongeveer 20-30 minuten of totdat de empanadas goudbruin zijn geworden. Empanadas kun je zowel warm als koud eten, al gaat mijn voorkeur altijd voor warm. De empanada met tonijn die we thuis maken is echter ook heel erg lekker om koud te eten en is daarom ideaal als hapje bij feestjes en om op reis mee te nemen.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn coca de recapte (Catalaanse pizza) of gambas al horno (knoflookgarnalen uit de oven). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave