🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen 1 reactie
Home » Blog » Op bezoek bij Parc de la Ciutadella

Op bezoek bij Parc de la Ciutadella

Het Parc de la Ciutadella is een van mijn lievelingsplekken in Barcelona. Op steenworp afstand van El Born en de triomfboog van Barcelona, dit park is een ware oase van rust midden in de stad. Zijn groene promenades, de monumentale waterval en het meer midden in het park zijn enkele van de hoogtepunten. Maar het Ciutadella park herbergt nog veel meer! Ik laat je daarom vandaag mijn favoriete plekken in het Parc de la Ciutadella zien (inclusief videobeelden!).

Parc de la Ciutadella bezoeken

Er zijn meerdere ingangen naar het Ciutadella park. Mijn favoriet is diegene bij Passeig de Pujades, recht tegenover het Passeig de Lluís Companys en de Arc de Triomf. Je komt dan gelijk bij een hele brede promenade aan, omgeven door bomen en veel bankjes om te zitten. Aan je rechterhand zal het Castell dels Tres Dragons (het kasteel van de drie draken) ongetwijfeld je aandacht trekken.

Castell dels Tres Dragons van Domènech i Montaner - Parc de la Ciutadella bezoeken
Het prachtige Castell dels Tres Dragons van Domènech i Montaner bij de ingang van het park

Wat lijkt op een middeleeuws kasteel is echter het café-restaurant die Lluís Domènech i Montaner bouwde in het kader van de Wereldtentoonstelling van 1888 dat hier plaats vond. Sindsdien een geweldig welkom voor alle bezoekers aan dit park. Het kasteel is prachtig om te zien en je kunt allerlei interessante details vinden, zoals de wit-blauwe tegels die iets weg hebben van Delfts-blauw.

Castell dels Tres Dragons - Parc de la Ciutadella bezoeken
Het kasteel vanaf het Passeig Picasso

Mijn tip is om even om het gebouw heen rond te lopen om deze van alle hoeken te zien. Vanaf het Passeig Picasso kun je namelijk ook een heel mooi perspectief van het kasteel opvangen.

Details Castell dels Tres Dragons - Parc de la Ciutadella bezoeken
Het kasteel zit vol mooie details

Hiernaast zie je ook gelijk de tweede verborgen pareltjes van het Parc de la Ciutadella, de Hivernacle. Een prachtige broeikas in Modernistische stijl ontworpen door Josep Amargós voor de Wereldtentoonstelling van 1888. Toen ik er was herbergde deze enkele planten en zag het er vrij verlaten uit. Zonde van deze prachtige ruimte! Maar gelukkig kun je er wel foto’s van maken enin alle rust van de architectuur  genieten.

Hivernacle - Parc de la Ciutadella bezoeken
Een prachtig exemplaar uit de Catalaanse Modernisme is de Hivernacle

Daarna lopen we richting de monumentale waterval. Zonder twijfel de mooiste constructie in het park. Aan de fontein, die in 1875 door Josep Fontserè ontworpen werd, werkte een hele jonge Antoni Gaudí en talloze andere Catalaanse artiesten. Het resultaat mag er zijn!

Monumentale waterval - Parc de la Ciutadella bezoeken
De hoogtepunt van je bezoek aan het Ciutadella park: de monumentale waterval

Als je eenmaal de waterval van beneden bewonderd hebt, neem de trappen omhoog die langs de waterval lopen om zo naar de tempel bovenop de waterval te komen. Vanaf hier geniet je van een heel mooi uitzicht over het park.

Trappen monumentale waterval - Parc de la Ciutadella bezoeken
Mijn tip: neem de trappen naar boven!
Sculpturen van de monumentale waterval - Parc de la Ciutadella bezoeken
Let op de mooie sculpturen van de waterval, waaronder de stempel van een jonge Gaudí present is
Uitzicht over het Parc de la Ciutadella in Barcelona
Vanaf boven heb je een mooi uitzicht over het Parc de la Ciutadella

Mis ook niet de prachtige muziektent die tegenover de waterval staat waar vaak muziek wordt gespeeld of wordt gedanst. En indien je honger of dorst hebt gekregen, dan kun je hier even wat halen bij de kiosk.

Vervolgens gaan we richting het meer van het Ciutadella park. Deze ligt achter de kiosk tegenover de waterval. Als je de weg links van de kiosk neemt dan kom je gelijk ook een van de leukste sculpturen van het park tegen, de gigantische mammoet! Leuk om te weten is dat dit de eerste (en achteraf gezien de enige) natuurlijke reproductie van uitgestorven dieren was van de tentoonstelling die de Raad voor Natuurwetenschappen wilde installeren in het park in 1907.

Het meer van het Parc de la Ciutadella tref je aan je rechter kant van de gigantische mammoet. Omgeven door bomen, groene vegetatie en vele eenden en vogels, dit is een van de heerlijkste plekken in het park en sowieso een van de meest rustige. Hier kun je een bootje huren en over het meer gaan roeien, iets wat de verliefde koppels in Barcelona vaak doen. Je kunt ook gewoon rond het meer wandelen en eenmaal je bij het sculptuur van Josep Clarà gewijd aan de Catalaanse Vrijwilligers van 1914 komt, dan ga je links richting het Plaça de Joan Fiveller om zo bij mijn volgende halte te komen.

Meer bij Parc de la Ciutadella bezoeken
Het meer is een romantisch plek voor aangename avondwandelingen

Het volgende punt bij mijn wandeling in het Parc de la Ciutadella is het Parlament de Catalunya, dat vroeger toen La Ciutadella nog een citadel was, een arsenaal herbergde. Het groene plein vooraan het Parlament, het Plaça de Joan Fiveller, is een mooie rustige plek om te zitten. Persoonlijk vind ik de sculptuur van Josep Llimona midden in de vijver prachtig om te zien. Het heet “El Desconsol” en het verbeeld een vrouw die ontroostbaar is en haar gevoelens helemaal los laat.

Parlament de Catalunya - Parc de la Ciutadella bezoeken
Een van mijn favoriete plekken in het park

Achter het plein staan nog twee gebouwen van de oude citadel: de oude militaire kapel links en het voormalige paleis van de gouverneur rechts, nu omgetoverd tot een school. Loop er langs tussen de twee gebouwen om zo opnieuw bij het park gedeelte te komen. Het idee is dat je rechtdoor loopt tot dat je weer bij het brede promenade komt, die het ruiterstandbeeld van Generaal Prim, die de sloop van de citadel mogelijk maakte, met de hoofdingang van het Parc de la Ciutadella verbindt.

Loop langs deze mooie promenade in noordelijke richting en geniet nog van de laatste gebouwen die gebouwd werden speciaal voor de Wereldtentoonstelling van 1888: het Umbracle, met zijn collectie tropische planten binnen, en het Museu Martorell (nu onderdeel van het Museum voor Natuurwetenschappen).

Wandeling in Parc de la Ciutadella, Barcelona
Lekker wandelen door het Parc de la Ciutadella

Als je eenmaal aangekomen bent bij het beginpunt van deze wandeling, naast het Castell dels Tres Dragons, raad ik je aan om dit pad nog even te volgen om zo bij de prachtige Arc de Triomf, aan het begin van het Passeig de Lluís Companys, te komen. Een mooi stukje architectuur dat ook in 1888 gebouwd werd als hoofdingang van de Wereldtentoonstelling.

Passeig de Lluis Companys en Arc de Triomf - Parc de la Ciutadella bezoeken
Als laatst raad ik je nog aan om even langs het Arc de Triomf te gaan
Arc de Triomf - Parc de la Ciutadella bezoeken
Een van de symbolen van Barcelona: het Arc de Triomf

Zoals altijd is het een genoegen om bij het Parc de la Ciutadella te zijn. Een heerlijk stukje natuur midden in de stad, vol prachtige constructies en beeldschone sculpturen, met talloze plekken om te zitten en even uit te rusten. Een geliefde plek door de locals die jij ook kunt bezoeken. Wil je nog meer van dit park zien, bekijk dan mijn onderstaande video.

 • Praktische informatie:
  Wat: Parc de la Ciutadella bezoeken
  Waar: Passeig de Pujades, 8 of Passeig de Picasso, 1
  Metro: Arc de Triomf (L1)
  Wanneer: iedere dag vanaf 10:00 uur tot zonsondergang. In het weekend kan het wat drukker zijn.
  Prijs: gratis (behalve de musea en de dierentuin)
  Tip: nadat je het park bezocht hebt, blijf wandelen vanaf de hoofdingang van het Ciutadella park in noordelijke richting om zo een van de mooiste promenades te volgen. De prachtige reis begint aan de Passeig de Lluís Companys, volgt door de monumentale boog Arc de Triomf en het Passeig de Sant Joan en culmineert tegenover het monument voor Rius i Taulet. Kijk je achterom, dan zie het beeldschone Arc de Triomf in de verte. Zonder twijfel en een van de mooiste stedelijke perspectieven van Barcelona.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

1 gedachte over “Op bezoek bij Parc de la Ciutadella”

Plaats een reactie