🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen Reageer
Home » Blog » Spaanse revolutie 15M een jaar later: 12M

Spaanse revolutie 15M een jaar later: 12M

Een jaar geleden keken we naar hoe tientallen betogingen in de Spaanse steden tegen de bezuinigingen werden gehouden. Deze betogingen kregen op sommige pleinen zoals in Madrid en Barcelona een permanent karakter. De mensen die hier aan mee deden werden toen de ‘indignados’ genoemd, oftewel de verontwaardigden. Na een jaar met verkiezingen, een nieuwe president en een algemene staking, zijn er nog vele die ontevreden zijn, want in Spanje is de crisis nog niet voorbij.

Sinds Rajoy aan de macht is in Spanje zijn er veel hervormingen bekendgemaakt om de crisis te verhelpen. Vele hiervan raken direct de werkende klasse, die het toch al zwaar heeft met de crisis en het schrappen van banen. Vele beslissingen worden ook niet gesteund door de massa. Zo gaat er op de social media een bericht rond waar je ziet hoe de overheid 10 miljard euro op gezondheid en onderwijs gaat bezuinigen, terwijl ze tegelijkertijd met 10 miljard euro de zwakke bank Bankia wil ondersteunen. Toeval of niet?

Ook studenten zijn ontevreden: de hogere kosten (bijvoorbeeld €1.500 gemiddeld om zich bij een universiteit in te schrijven, een stijging van maar liefst €540), minder beurzen en de bezuinigingen in het hoger onderwijs zijn de grootste ergernissen. Studenten claimen onder andere dat door de stijging van de kosten van de studies, vele studenten zullen in de schulden raken. En dat terwijl de jeugdwerkloosheid in Spanje is toegenomen tot 52%. Zo zijn in de laatste weken verschillende studentenmarsen gezien in de straten van verschillende steden, onder andere in Barcelona.

Gezien hoe de economische crisis de Spanjaarden treft, is het niet gek om te zien dat er veel animo is om de beweging van 15M niet te vergeten. Sterker nog, de ‘indignados’, zijn van plan om terug te keren naar de Plaza del Sol in Madrid. Omdat de overheid het verboden heeft om opnieuw Plaza del Sol te claimen, hebben de deelnemers van de beweging 15M zich georganiseerd voor morgen 12 mei (de zogenaamde ’12M’). Het protest is als volgt: wie wil prostesteren tegen de bezuinigingen in het onderwijs kan naar Atocha gaan. Wie daarentegen boos is op de privatisering van het water kanal Isabel II kan naar Entrevías gaan. De leden van de commissie van economische zaken zullen op het plein van El Carmen staan, die van werkgelegenheid in Callao en die van de jeugd in Sevilla. Zo wordt 15M opnieuw georganiseerd om het verbod te omzeilen.

De ‘indignados’ van Barcelona zullen vandaag bij Plaça Catalunya verzamelen ter herdenking van de eerste verjaardag van het ontstaan van de 15M. Tevens zal er een “vaste vergadering” plaatsvinden van zaterdag 12 mei tot dinsdag 15 mei.

Voor komende weekend worden er demonstraties ook in andere Spaanse steden gehouden. Om te weten wat er precies gepland is in Barcelona voor de 12M, kijk op de website Acampadabarcelona.org.

Laten we maar hopen dat de 12M van 2012 in vrede doorgaat en dat het niet voor niks wordt gedaan.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie