De beste tips van een local!

Torre Glòries (Torre Agbar) in Barcelona

Torre Agbar Barcelona
Inhoudsopgave

De Torre Glòries, voorheen Torre Agbar, is een relatief nieuwe bezienswaardigheid in Barcelona. Het gebouw, dat onder de Barcelonezen beter bekend staat als het condoom, penis of dildo, zorgde voor veel kritiek en opschudding in het begin, maar is met de tijd gegroeid tot één van de belangrijkste symbolen van Barcelona. Naast kantoorruimte, beschikt de Torre Glòries over een prachtig uitkijkpunt op zijn 33ste verdieping die je kunt bezoeken. 's Avonds is de Torre Glòries, als deze verlicht wordt, op z'n mooist.

Hoe ga je naar de Torre Glòries

De Torre Glòries is heel makkelijk te bereiken met de metro. Als je uitstapt op het metrostation Glòries (L1) zal je het direct zien. De Torre Glòries markeert overigens het beginpunt van het nieuwe technologische district 22@ in Poblenou.


Wat te zien en te doen bij de Torre Glòries

Met de komst van Torre Agbar, inmiddels Torre Glòries genoemd, veranderde de skyline van Barcelona voorgoed. De moderne wolkenkrabber is het op drie na hoogste gebouw van Barcelona en is al van ver mooi om te zien, maar eenmaal dichtbij kun je pas alle details van zijn façade bewonderen. Tegenwoordig is het ook mogelijk het prachtig uitkijkpunt "Mirador Torre Glòries" bovenop de wolkenkrabber te bezoeken, dat de hoogste uitkijktoren van de stad is!

Architectuur Torre Glòries

Torre Glòries (voorheen Torre Agbar) is een opvallend gevormde wolkenkrabber in Barcelona van 142 meter hoog en 34 verdiepingen. Het heeft de vorm van een cilinder die overgaat in een koepel, wat men aan allerlei dingen doet denken. Zelfs zijn eigen schepper, de architect Jean Nouvel, zou het een fallussymbool hebben genoemd tijdens een interview.

Nouvel zou eigenlijk geïnspireerd zijn geweest door Antoni Gaudí en de Montserrat-bergen om deze bijzondere wolkenkrabber te maken.

Pas als je dichterbij de toren komt zal je zien dat de buitenwand volledig bedekt is met aluminium zonweringen van 120 bij 30 cm. Overdag weerkaatsen deze het zonlicht en ’s nachts worden deze door ledlampen verlicht.

Torre Glòries in Barcelona bezoeken
Torre Glòries
Tip!

Een leuke optie om de Torre Glòries vanuit een andere perspectief te zien is om te gaan eten bij de rooftop bar van het naast gelegen hotel The Hoxton, dat een prachtig uitzicht over de wolkenkrabber en de stad biedt. Lees hier meer over The Hoxton Hotel en reserveer en kamer.

Uitkijkpunt Mirador Torre Glòries

Op de top van de Torre Glòries (op de 33ste verdieping om precies te zijn), vind je een prachtig 360 graden uitkijkpunt die je kunt bezoeken tegen betaling, de Mirador Torre Glòries.

Met de entreekaartjes krijg je naast toegang tot de Torre Agbar en zijn verbluffende uitzicht, ook nog eens toegang tot een interactieve tentoonstelling over Barcelona, wat het bezoek aan dit uitkijkpunt alleen maar leuker maakt.

Tickets voor Mirador Torre Glòries

Koop hier alvast je kaartjes en geniet van Barcelona's hoogste uitkijktoren!

Torre Glòries 's avonds verlicht

Het mooiste moment om de Torre Glòries te bewonderen is ‘s avonds. De toren wordt dan door ledlampen in maar liefst 40 verschillende kleuren verlicht. Een waar spektakel voor het oog!

Wil je de toren Glòries verlicht zien, bezoek deze dan op een vrijdag-, zaterdag- of zondagavond. In de winter wordt de Torre Glòries van 20:00 tot 23:00 uur verlicht en tijdens de zomer van 21:00 uur tot middernacht. Ook tijdens feestdagen wordt de Torre Glòries mooi verlicht voor het publiek.

Tip!

Als je toch de Torre Glòries in de avond bezoekt, mis dan niet het lichtspektakel 'BruumRuum!'. De meer dan 550 ledlampen op 3.300 vierkante meter achter het designmuseum Disseny Hub Barcelona (DHUB) worden tussen 21:30 en 23:00 uur telkens geactiveerd als er een voetganger in de omgeving komt of wanneer je door een spreekbuis schreeuwt. Een waar lichtspektakel voor jong en oud.

Poblenou en het technologische district 22@

De Glòries toren bevindt zich in de 22@ district, een gebied in Sant Martí dat vaak vergeleken wordt met Brooklyn en gekenmerkt wordt door de grote contrasten tussen oud en nieuw. De oude fabriekspanden hebben hier plaats gemaakt voor moderne kantoren (vele daarvan bevatten technologische bedrijven en start-ups), hippe eetgelegenheden en hypermoderne hotels en flatgebouwen. De 22@ is niet voor niks de 'innovatieve hub' van Barcelona.

Hier in de buurt is nog van alles te zien. Neem als voorbeeld de grootste vlooienmarkt van Barcelona (de Mercat dels Encants Vells), Barcelona's designmuseum (het Disseny Hub Barcelona), en allerlei oude schoorstenen en fabriekspanden met nieuwe doelstellingen zoals Ca l'Aranyó, Can Ricart en Fàbrica Oliva Artés.

Torre Glòries en 22@-district in Barcelona
Torre Glòries en 22@-district

Als je even verder loopt, kun je ook het Fòrum bezoeken. Het Fòrum is het gebied waar het grote internationale culturele evenement van Forum de les Cultures in 2004 plaatsvond. Tegenwoordig wordt dit terrein gebruikt voor beurzen, congressen, concerten en andere evenementen zoals het jaarlijkse Feria de Abril. Bij Fòrum zitten nog een aantal moderne wolkenkrabbers, zoals de Habitat Sky (van 116 meter hoog) en de Diagonal Zero Zero (van 101 meter hoog). Ook interessant is een bezoek aan het Museu Blau, een natuurhistorisch museum met een zeer goed kinderprogramma.

En als je van shoppen houdt, moet je natuurlijk een tussenstop inlassen bij het Glòries winkelcentrum en het Diagonal Mar winkelcentrum!

Tip!

Combineer je bezoek aan de Torre Glòries met mijn wandelroute in El Poblenou om de mooiste plekken en hotspots van de wijk te leren kennen. Een leuke plek om te eten in de buurt van Torre Glòries is Carrot Café.


Geschiedenis Torre Glòries (Torre Agbar)

Torre Agbar werd door de Franse architect Jean Nouvel ontworpen, in opdracht van het Spaanse waterleidingbedrijf Aguas de Barcelona (Agbar). Vandaar dat de naam van de wolkenkrabber in eerste instantie Torre Agbar was.

De bouw van deze wolkenkrabber kostte 130 miljoen euro en begon in 1999 en was voltooid in 2005. Het werd gevierd met een groot openingsfeest.

De kantoren van Aguas de Barcelona werden hiernaartoe verplaatst, maar de 34 verdiepingen zijn nooit volledig bezet geweest. Het verhuren van de lege verdiepingen bleek moeilijker dan verwacht.

In 2013 werd de Torre Agbar verkocht aan de luxe hotelketen Hyatt, die van plan was om hier een hotel van te maken. Dat ging echter niet door en toen werd de toren Agbar in 2016 opnieuw verkocht aan de onroerend goed groep Merlin, die op zijn beurt van plan was om er opnieuw kantoren in te plaatsen.

De wolkenkrabber dient tegenwoordig als kantoorgebouw voor onder meer de Amerikaanse Facebook en beschikt sinds mei 2022 over een uitkijkpunt op de 33ste verdieping.

Nouvel won met de bouw van de Torre Agbar in 2008 de Pritzkerprijs, de meest prestigieuze onderscheiding in de architectuurwereld. De stad Barcelona zelf werd hiermee een nieuw symbool rijker, maar of de toren Agbar een daadwerkelijk nut kan hebben, moet nog blijken. Ondertussen is de naam van Torre Agbar verandert naar Torre Glòries, dit omdat de wolkenkrabber niet meer het hoofdkantoor van Aguas de Barcelona (Agbar) is.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je