De beste tips van een local!

Koffie in Barcelona

Koffie in Barcelona
Inhoudsopgave

’s Ochtends een lekkere kop koffie drinken kan op veel plaatsen in Barcelona. Bovendien nemen Spanjaarden het koffiedrinken heel serieus en is het aantal speciale koffiezaken in Barcelona in de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Maar welke Spaanse koffie is het lekkerst en hoe moet je deze bestellen? Op deze pagina lees je alles over koffiedrinken in Barcelona en de beste koffiebars en speciaalzaken.

Koffiedrinken in Barcelona

Een cafetería is de Spaanse versie van een koffiehuis. Hier worden gedurende de hele dag allerlei soorten koffie geserveerd, want vergis je niet, Spanje kent zijn eigen vorm van koffiedrinken. Maar ook bij de plaatselijke bar of in een restaurant kun je terecht voor je dagelijkse bakje troost.


Iedereen drinkt zijn koffie natuurlijk anders en dat kan soms ook nog eens afhankelijk van het moment op de dag zijn. Spanjaarden drinken gemiddeld vier tot vijf keer per dag koffie: in de ochtend tijdens het ontbijt, daarna tijdens de ochtendpauze of almuerzo, nog eens na de lunch en tot slot aan het einde van de middag tijdens de merienda (middagsnack).

Lees hier meet over de eetgewoonten van de Spanjaarden.

Goed om te weten:

 • Het is niet gebruikelijk om een koekje of iets lekkers bij de koffie te krijgen, wel kun je er altijd zelf wat lekkers bij bestellen.
 • Een kop koffie kost gemiddeld tussen €1,- en €1,50. Met melk is het iets duurder, zo'n €1,75.
 • Je kunt altijd aangeven hoe veel koffie (café) je wilt door ‘corto’ (weinig), ‘largo’ (meer) of ‘doble / muy cargado’ (heel sterk) te zeggen.
 • Ook de temperatuur van de melk (leche) is aan te passen, door aan te geven of je deze op kamertemperatuur ('natural'), warm ('caliente') of heet ('muy caliente').
 • Je krijgt altijd een zakje suiker erbij zodat je kunt kiezen hoeveel suiker je in je koffie wilt.
Tip!

Wist je dat de koffie van Douwe Egberts in Spanje verkocht wordt onder de merknaam Marcilla? Je hoeft dus je vertrouwde bakje troost helemaal niet te missen als je in Barcelona bent. In de Spaanse huishoudens wordt er vooral koffie met een percolator gemaakt. Bekijk hier welke koffiepot we thuis hebben.

Beste koffiebars in Barcelona
Koffiebar in Barcelona

Welke koffiesoorten zijn er in Barcelona?

Koffie bestellen in Spanje kan soms lastig zijn: de vele specialiteiten en het jargon kunnen het moeilijk maken om de juiste keus te maken. Als je je van tevoren echter inleest en voorbereid naar een café gaat, zal het bestellen van koffie in Barcelona een fluitje van een cent zijn. Bij deze een overzicht van de meest populaire koffiesoorten in Barcelona met zijn Spaanse en Catalaanse vertaling en alle variaties.

Zwarte koffie (café solo)

Een kopje sterke koffie of espresso noem men in Spanje café solo (cafè sol in het Catalaans). Dit is ook wat je voorgeschoteld krijgt wanneer je simpelweg om een koffie vraagt ('un café por favor'). Hou je meer van de Italiaanse ristretto, dan zeg je 'un café solo corto'. Wil je je koffie met een scheutje likeur, dan heet het carajillo (cigaló in het Catalaans).

Wie niet van heel sterke koffie houdt, kan beter een café americano (cafè americà in het Catalaans) bestellen, die gemengd wordt met heet water en in een grote kop of glas geschonken wordt.

Het is gebruikelijk om na het middagmaal zwarte koffie te nuttigen.

Koffie met alcohol (carajillo)

Carajillo (of cigaló in het Catalaans) is een van de meest bekende Spaanse koffiesoorten. Het is ontstaan na de verovering van Cuba en het mengen van koffie met een scheut Cubaanse rum. Tegenwoordig wordt de carajillo gemaakt met zowel whisky, brandy, cognac, rum of likeurhoudende drank als Licor 43 of Baileys. Door zijn mengeling met alcohol wordt deze koffiesoort als opkikker in de ochtend of na de maaltijd gedronken.

De carajillo kan per regio anders zijn. In Catalonië is het gebruikelijk om deze warm met een scheut brandy of cognac te serveren en een zakje suiker erbij zodat je zelf kunt bepalen hoeveel suiker je in je koffie wilt. Doe je er melk bij, dan heet het trifásico (trifàsic in het Catalaans).

Koffie verkeerd (café con leche)

Een koffie verkeerd heet in Spanje café con leche (cafè amb llet in het Catalaans) en wordt geserveerd in een kop met flink wat warme melk. Dit is de ideale ochtendkoffie.

Heb je liever een espresso met een beetje melk, dan bestel je een cortado (tallat in het Catalaans). Deze kan zowel in een glas als in een kop geschonken worden. Hou je meer van gecondenseerde melk, dan vraag je een bombón.

Wie een capuccino bestelt zal koffie met melkschuim en cacaopoeder krijgen; een latte is een espresso met warme melk en een laagje melkschuim en een mocca is een lekkere kop warme chocolade met espresso, opgeschuimde melk en slagroom.

IJskoffie (café con hielo)

Vooral tijdens de zomermaanden is de ijskoffie, café con hielo (cafè amb gel in het Catalaans), een populaire drank. Als je dit bestelt krijg je standaard een kopje espresso met een glas erbij waar een ijsklont in zit. Het is de bedoeling dat je je koffie hierin schenkt om het koud te maken.

Een andere verkoelende optie voor de koffieliefhebber is de granizado de café (of granissat de cafè in het Catalaans): koffie met slush water, en de verrukkelijke Frappuccino's van de Starbucks.

Cafeïnevrije koffie (café descafeinado)

Een zwarte cafeïnevrije koffie heet in Spanje café descafeinado of descafeinado solo (cafè descafeinat in het Catalaans), terwijl een cafeïnevrije koffie met melk descafeinado con leche (descafeinat amb llet in het Catalaans) genoemd wordt. Wel goed om hierbij altijd te vermelden of je de koffie uit het koffieapparaat wilt (café descafeinado de máquina) of uit een zakje (café descafeinado de sobre).

Tip!

Wie geen koffie drinkt kan als alternatief een thee bestellen ( of infusión) zoals manzanilla (kamillethee) en poleo (muntthee), een chocoladedrank zoals Cacaolat of een suizo (warme chocolade met een toefje slagroom).


Waar kun je de lekkerste koffie drinken in Barcelona?

Nu je weet wat er voor koffie te vinden is in Barcelona, zal je je afvragen waar je de lekkerste koffie kunt drinken in Barcelona. Onderstaande adressen zijn enkele van de beste in de stad en een ware must voor de koffieliefhebber!

De beste koffiebars in Barcelona

Onderstaande cafés en koffiebranderijen staan alom bekend om hun lekkere koffie en zijn vaak terug te vinden in de top tien-lijstjes met de beste koffietentjes van Barcelona.

 • Three Marks Coffee (Carrer d'Ausiàs Marc, 151) Metro: Marina (L1)
 • Syra Coffee (Carrer de la Mare de Déu dels Desemparats, 8) Metro: Fontana (L3)
 • Satan's Coffee Corner (Carrer de l'Arc de Sant Ramon del Call, 11) Metro: Liceu (L3)
 • SKYE Coffee Co. (Carrer de Pamplona, 8) Metro: Bogatell (L4)
 • Onna Cafè (Carrer de Santa Teresa, 1) Metro: Diagonal (L3, L5, L6, L7)
 • True Artisan Café (Passatge Sant Benet, 6) Metro: Arc de Triomf (L1)
 • Cafe & Galeria Cosmo (Carrer Enric Granados, 3) Metro: Universitat (L1, L3) Lees hier mijn review
 • Morrow Coffee (Av. Gran Vía de les Corts Catalanes, 403) Metro: Espanya (L1, L3, L8)
 • Il Caffe di Francesco (Passeig de Gràcia, 66) Metro: Passeig de Gràcia (L2, L3, L4) Lees hier mijn review

Lees hier de koffietips van een local en expert.

Tip!
De meest originele plek om koffie te drinken in Barcelona vind je in een oude loods in Poblenou, waar SKYE Coffee Co. hun koffiewagen heeft staan waar specialty coffee wordt geserveerd op een zeer rustige en instagrammable plek.

Hippe koffie- en lunchplekken in Barcelona

Lekker lunchen met een broodje of uitgebreide maaltijd onder het genot van een goede kop koffie doe je bij een van onderstaande hotspots in Barcelona.

Koffiewinkels in Barcelona

In Barcelona zijn verschillende koffiebranderijen die uitstekende koffie maken. Je kunt het ter plekke proeven en daarna een zakje koffieboontjes of gemalen koffie kopen om het naar huis te nemen.

 • El Magnífico (Carrer de l'Argenteria, 64) Metro: Jaume I (L4)
 • Nømad Coffee Lab & Shop (Passatge Sert, 12) Metro: Urquinaona (L1, L4)
 • Cafés Caracas (Carrer de Puigmartí, 38) Metro: Joanic (L4)
 • Cafès Roure (Carrer del Comte Borrell, 48) Metro: Sant Antoni (L2)

Koffie- en boekenwinkels

Een boekje of krant bij de koffie lezen, dat kan zeker bij een van deze koffie- en boekenwinkels. Oases van rust om eventjes van een goed boek te genieten.

 • El Café de La Central (Carrer Mallorca, 237) Metro: Diagonal (L3, L5, L6, L7)
 • Laie Pau Claris (Carrer Pau Claris, 85) Metro: Urquinaona (L1, L4) Lees hier mijn review
 • Llibreria Calders (Passatge de Pere Calders, 9) Metro: Sant Antoni (L2)
 • Casa Usher (Carrer de Santaló, 79) Metro: Muntaner (L6)

Kindvriendelijke cafés in Barcelona

De kindvriendelijke cafés in Barcelona zijn een uitstekende optie voor wie lekker van een kop koffie wil genieten in het bijzijn van zijn kleine kroost. Deze cafés zijn voorzien van onder meer een speelhoek, kinderstoelen en commodes en zullen jou en je gezin van harte verwelkomen.

 • Pudding Pau Claris (Carrer de Pau Claris, 90) Metro: Urquinaona (L1, L4) Lees hier mijn review
 • Cocoa (Carrer de Lepant, 241) Metro: Sagrada Família (L2, L5)
 • Ideal Poble Nou (Carrer de Marià Aguiló, 103-77) Metro: Poblenou (L4)
 • Mama's Cafe (Carrer de Torrijos, 26) Metro: Joanic (L4)

Zie hier meer kindvriendelijke adressen in Barcelona.

Reviews van koffiehuizen in Barcelona

- 13/01/2022: Boldú
- 01/10/2021: Billy Brunch
- 12/05/2019: La Esquina
- 19/02/2017: Pudding Pau Claris
- 25/03/2016: Granja Dulcinea
- 14/02/2016: Bicioci Bike Café
- 15/01/2016: OMA Bistró
- 23/12/2015: Alsur Café
- 14/10/2015: Brunch & Cake
- 26/04/2015: Il Caffe di Francesco
- 01/03/2015: Café Cometa
- 14/12/2014: Granja Petitbo
- 05/11/2014: Le Pain Quotidien
- 18/10/2014: El Colectivo
- 16/09/2014: Dolç i Salat
- 05/05/2014: Granja Chocolateria La Nena
- 15/01/2014: Caelum
- 19/10/2014: Cafe & Galeria Cosmo
- 23/06/2013: Lolita Bakery
- 13/05/2013: Petritxol-Xocoa
- 06/04/2013: Laie Pau Claris
- 13/12/2012: Quasi Queviures
- 05/12/2012: Cup & Cake

Nieuws over koffie in Barcelona

- 02/03/2016: Tips van een local over koffiedrinken in Barcelona
- 10/07/2015: Barcelona voor zoetekauwen

Inhoudsopgave