🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen 2 reacties
Home » Blog » Het Barcelona van Carlos Ruiz Zafón

Het Barcelona van Carlos Ruiz Zafón

Het Barcelona van de bestsellerauteur Carlos Ruiz Zafón, is mysterieus, duister en onheilspellend. Maar wie op zoek is naar het Kerkhof der Vergeten Boeken komt snel bedrogen uit: het kerkhof dat gesitueerd zou zijn in een zijstraat van de wereldberoemde Las Ramblas heeft namelijk nooit bestaan! Echter bestaan, of bestonden, vele van de andere locaties in Zafón’s boeken wel, en het leuke is dat je vele van deze Gotische straten, ouderwetse winkels en levendige cafés daadwerkelijk kunt bezoeken! Benieuwd naar het Barcelona van Zafón en zijn personages, volg dan mijn onderstaande wandeltour! Ik neem je mee op pad langs enkele van de meest representatieve plekken van ‘De Schaduw van de Wind‘, ‘Het Spel van de Engel‘ en ‘De Gevangene van de Hemel‘.

Carlos Ruiz Zafón’s tour in Barcelona

1. Rambla de Santa Mònica

We beginnen onze Carlos Ruiz Zafón’s tour in Barcelona net als zijn eerste bestseller, ‘De Schaduw van de Wind’, op de Rambla de Santa Mònica. Dit is de plek waar het boek begint met een kleine Daniel Sempere (de hoofdpersoon van ‘De Schaduw van de Wind’) die met zijn vader op weg is naar het Kerkhof der Vergeten Boeken. Aan het einde van de Ramblas zie je het bronzen standbeeld van Columbus opduiken; deze komt ook regelmatig terug in de boeken van Zafón.

2. Carrer de l’Arc del Teatre

We bezoeken vervolgens de plek waar het mysterieuze Kerkhof der Vergeten Boeken zou hebben gestaan. Zafón plaatste deze bijzondere plek ergens langs de smalle en net zo duistere Carrer de l’Arc del Teatre, een zijstraat links van de Ramblas. Hier begint het verhaal van ‘De Schaduw van de Wind’, wanneer Daniel de roman van Julian Carax uit alle boeken van het Kerkhof der Vergeten Boeken kiest.

3. Plaça Reial

Het beeldschone Plaça Reial is de plek waar het indrukwekkende appartement van boekhandelaar Gustavo Barceló is gevestigd, waar Daniel zijn eerste liefde, de blinde Clara Barceló, ontmoet en waar hij kennismaakt met de arme Fermín Romero de Torres.

4. Café de l’Òpera

Isabella Sempere, de moeder van Daniel, werd vermoedelijk in dit café vooraan het Gran Teatre Liceu vergiftigd, iets wat ons pas verteld wordt in het boek ‘De Gevangene van de Hemel’.

5. Carrer Baixada de la Llibreteria

Als we het Plaça Sant Jaume plein oversteken, waar het regeringsgebouw van Catalonië en het gemeentehuis van Barcelona zich bevinden, komen we aan bij de Carrer Baixada de la Llibreteria. In de winkel van Papirvum (Carrer Baixada de la Llibreteria, 2) plaatste Zafón de vulpenspeciaalzaak waar Daniel de fancy Montblanc Meisterstück pen vond die vermoedelijk aan de schrijver Victor Hugo had toebehoord.

6. Plaça de Sant Felip Neri

Het rustige Plaça de Sant Felip Neri is de plek waar Daniel op bezoek gaat bij de mysterieuze Nuria Monfort, één van de mensen die hem helpen bij het uitzoeken van het verhaal achter Julian Carax. Zij zou in een gebouw aan de ingang van het plein hebben gewoond. Zafón beschrijft dit plein als “een kleine adempauze in het doolhof van straatjes”.

7. Carrer Petritxol

De authentieke granjas op Carrer Petritxol worden ook vaak als decor gebruikt door Zafón als ontmoetingsplek voor zijn personages. In het boek ‘De Schaduw van de Wind’ zien we bijvoorbeeld dat Daniel en zijn geliefde, Clara Barceló, hier altijd kwamen om een een lekkere kop warme chocolademelk met slagroom en lange vingers te nuttigen.

8. Ateneu

Het Ateneu Barcelonès, op Carrer de la Canuda nummer 6, was ook het toneel van de afspraak van Daniel met boekhandelaar Gustavo Barceló in ‘De Schaduw van de Wind’ en de plek waar hij teruggaat in ‘De Gevangene van de Hemel’ om in de bibliotheek van het Ateneu informatie over zijn rivaal Mauricio Valls op te zoeken.

9. Els Quatre Gats

Zafón situeerde bij het befaamde restaurant Els 4 Gats niet alleen Daniel’s ontmoeting met boekverkoper Gustavo Barceló, maar ook de ontmoeting van Daniel’s vader met zijn moeder in 1932. Dit is ook een van de lievelingsplekken van Daniel en Fermín, die hier vaak kwamen eten. Leuk om te weten is dat jij hier zelf ook kunt dineren!

10. Carrer de Santa Anna

Op steenworp afstand van Els 4 Gats vinden we de Carrer de Santa Anna. In deze straat woonden Daniel en zijn vader en daaronder, zat hun de boekhandel, ‘Sempere en zoon’. Hierachter ligt de kerk van Santa Anna, waar de bruiloft van Fermín met Bernarda in ‘De Gevangene van de Hemel’ plaatsvindt.

11. Carrer de Joaquín Costa

Bij de Carrer de Joaquín Costa in El Raval zat de pensión van Doña Encarna, waar Fermín een kamer huurde.

12. La Paloma

De bekende modernistische balzaal La Paloma (Carrer del Tigre, 25) was de gekozen locatie voor het vrijgezellenfeest van Fermín.

13. Ronda de Sant Antoni

Ronda de Sant Antoni is een andere prominente plek in ‘De Schaduw van de Wind’. Het boek vertelt ons dat Antoni Fortuny een hoedenwinkel aan Ronda de Sant Antoni had, bij Plaça Goya, 15. Het is ook de plek waar Julián (de zoon van Antoni) en zijn vrouw Sophie woonden, in een appartement boven de hoedenwinkel, en waar ze kennis maken met hun beste klant, de hooghartige, majestueuze en arrogante figuur van don Ricardo Aldaya. De hoedenwinkel waarmee Zafón zich liet inspireren is ook in de stad te vinden. Ga hiervoor langs Sombrerería Obach, op Carrer del Call nummer 2.

14. Passeig de Gràcia

Het chique Passeig de Gràcia komt ook vaak naar voren in Zafón’s boeken. Zo gingen Daniel en Fermín bijna elke zondag naar het Café Novedades (op de hoek bij Carrer Casp) en naar de bioscoop Fémina (op de hoek met Carrer Diputació). Hoewel beide locaties echt hebben bestaan en heel populair waren toentertijd, zijn ze helaas nu verdwenen uit het straatbeeld. Wel kun je net als de personages van Zafón’s boek lekker gaan flaneren bij het Passeig de Gràcia.

15. Carrer Flassaders

David Martín, de held van ‘Het Spel van de Engel’ woonde in een huis bij Carrer Flassaders, in de wijk La Ribera. De buurt leeft in de schaduw van de Santa Maria del Mar, een van de mooiste gotische kerken in de stad. We bezoeken met Zafón’s boeken onder andere het Mercat del Born, het Passeig del Born en het Parc de la Ciutadella.

16. Estació de França

Verschillende stations in Barcelona passeren natuurlijk ook de revue in de boeken van Zafón, zoals het beeldschone treinstation van Estació de França. Personages zoals David in ‘Het Spel van de Engel’ en Fermín in ‘De Gevangene van de Hemel’ zijn hier geweest.

17. Somorrostro

Het oude en beruchte huttenkamp van Somorrostro (waar nu het strand stukje van Platja de Somorrostro ligt) is ook een locatie die je vaak in de boeken van Zafón kunt terugvinden. Het is bijvoorbeeld de plek waar David de Heks van de Somorrostro bezoekt op zoek naar antwoorden in ‘Het Spel van de Engel’ en de plek waar Fermín belandde na zijn gevangenschap in ‘De Gevangene van de Hemel’.

18. Cementiri del Poblenou

De hoofdkwartier van de krant ‘De Stem van de industrie’, waarvoor David werkte, lag achter “het bos van engelen en kruisen op het kerkhof van Pueblo Nuevo”. De Cementiri del Poblenou komt in het boek van Zafón als een lugubere plek en is ook de plek waar Sempere vader werd begraven.

19. Avinguda del Tibidabo

Het mysterieuze herenhuis aan de Avinguda Tibidabo nummer 32, langs de chique optrekjes richting de top van de Tibidabo, is ook een belangrijke locatie in ‘De Schaduw van de Wind’ die je als fan niet wilt missen. Wel dien je hiervoor de Ferrocarrils naar Avinguda del Tibidabo (L7) nemen, en daarna gebruik maken van de honderdjarige Tramvia Blau, die ook in Zafón’s boeken voorkomt.

20. Kasteel van Montjuïc

De ontknoping van Zafón’s intriges in ‘Het Spel van de Engel’ begint in de toenmalige gevangenis van het kasteel van Montjuïc. Dit is de plek waar David Martín en Fermín Romero de Torres elkaar ontmoeten en waar onwerkelijke taferelen plaatsvinden.

Extra tip: eten bij Zafón’s eettentjes

Naast het beroemde bohemienne café-restaurant Els 4 Gats, noemt Zafón regelmatig andere restaurants en klassieke eettentjes in Barcelona die je nog kunt bezoeken. Wil je helemaal in de sferen van Zafón dineren en de café’s en restaurants waar zijn personages zijn geweest bezoeken, ga dan naar onderstaande adressen:

  • Can Solé (Carrer de Sant Carles, 4) Metro: Barceloneta (L4)
  • Casa Leopoldo (Carrer de Sant Rafael, 24) Metro: Liceu (L3) en Sant Antoni (L2)
  • Colmado Quílez (Rambla de Catalunya, 65) Metro: Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)
  • Can Lluís (Carrer de la Cera, 49) Metro: Sant Antoni (L2)
  • 7 Portes (Passeig d’Isabel II, 14) Metro: Barceloneta (L4)
  • Los Caracoles (Carrer dels Escudellers, 14) Metro: Liceu (L3)
  • El Xampanyet (Carrer de Montcada, 22) Metro: Jaume I (L4)

Kaart Zafón’s wandelroute in Barcelona

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

2 gedachten over “Het Barcelona van Carlos Ruiz Zafón”

Plaats een reactie