De beste tips van een local!

Het weer in Barcelona

Weer en klimaat in Barcelona
Inhoudsopgave

Een van de redenen waarom Barcelona hoog scoort bij toeristen en expats is het milde klimaat, met vaak mooi weer, zachte winters en warme zomers. Zo geniet men in Barcelona van maar liefst 1.000 zonuren meer per jaar dan Nederland! En hoewel de kansen op slecht weer vrij klein zijn, moet je tijdens een stedentrip Barcelona natuurlijk ook rekening houden met het weer en de weersverwachting.

Klimaat van Barcelona

Het klimaat van Barcelona is heel aangenaam het hele jaar door. Dit is een van de redenen waarom zo veel buitenlanders graag in Barcelona wonen en ook een reden waarom ieder jaar zo veel toeristen naar Barcelona op bezoek komen.

Het weer en klimaat van Barcelona wordt bepaald door verschillende factoren: de Middellandse zee, de twee rivieren ten oosten en westen van de stad (Riu Llobregat en Riu Besòs), de bergen aan de binnenkant (Serra de Collserola) en de nabijheid van de Pyreneeën. Hierdoor heeft Barcelona hete en vochtige zomers terwijl het in de lente en de herfst het meest regent en de winters koeler en droog zijn (maar het nauwelijks sneeuwt).

Lees hier hoe je de Spaanse hitte kunt overleven.


Seizoenen in Barcelona

Barcelona heeft ieder seizoen weer iets anders te bieden. Het mediterrane klimaat zorgt voor warme en vroeg intredende zomers en milde winters.

Het regent het meest in de lente (maart en april) en in de herfst (september, oktober en november). Aan het eind van augustus komen er meestal zomerse buien met flink wat regen.

Sneeuw in Barcelona is nauwelijks te zien en gebeurt maar eens in de tien jaar, omdat de temperaturen nooit of bijna nooit onder de nul komen.

Mede door dit zachte klimaat, geniet men veel van het buiten zijn in Barcelona.

Benieuwd naar de seizoensverschillen en mijn seizoensgebonden tips voor Barcelona, lees hieronder:

Milde winters (december, januari, februari)

De wintermaanden zijn de meest rustige periode qua toeristen in de stad, maar net zo geschikt voor een stedentrip. Je geniet dan in alle rust van al het moois van Barcelona, vaak onder aangename temperaturen en een prachtige winterzon.

Breng je winterjas, handschoenen en sjaal mee, maar verwacht geen temperaturen onder de nul.

Ontdek hier wat er verder te doen is in de winter in Barcelona.

Zonnige lente (maart, april, mei)

Een van mijn lievelingsseizoenen om in Barcelona te zijn. De stad is volop in bloei, de warmere dagen (afgewisseld met regenbuien af en toe) beginnen steeds meer op de zomer te lijken en nodigen mensen uit om lekker buiten te zijn en op het terras te gaan zitten.

Een lentejas, lichte kleding en zonnebril zijn hier onmisbaar. Net als een paraplu in geval van regen.

Ontdek hier wat er verder te doen is in het voorjaar in Barcelona.

Warme zomers (juni, juli, augustus)

Zomers zijn heet in Barcelona en vaak benauwd, vandaar dat locals graag de schaduw opzoeken en zich goed tegen de zon beschermen met onder andere petjes, hoedjes, zonnebrillen en een goede zonnebrandcrème. Pas in de avond bruist de stad weer van de mensen en worden er tal van activiteiten in de buitenlucht georganiseerd. Vooral eind augustus kunnen er fikse zomerse buien ontstaan.

Draag zomerse kleding, maar ga niet over straat in je badpak en op slippers, want dat is verboden. Een abanico (waaier) is tevens geen overdreven luxe op een warme zomerse dag.

Ontdek hier wat er verder te doen is in de zomer in Barcelona.

Regenachtige herfstdagen (september, oktober, november)

De herfst is vaak wat regenachtiger maar vooral in september en oktober geniet men nog steeds van vrij zomerse temperaturen met geregeld zonnige stranddagen.

Een waterproof tussenjas en een paraplu is wel aan te raden.

Ontdek hier wat er verder te doen is in het najaar in Barcelona.

Tip!

Ook wanneer het regent, is er in Barcelona genoeg te doen. Een museum bezoeken, een café induiken of gewoon lekker rondstruinen door de straten van het oude centrum, die dan een stuk rustiger zijn. Bekijk hier de rest van mijn tips.

Beste reistijd voor Barcelona

Doordat het klimaat van Barcelona het hele jaar door heel aangenaam is, is Barcelona altijd een zeer geschikte reisbestemming. Wel moet ik jullie ervoor waarschuwen dat het in de zomer op straat veel te warm kan zijn en het ‘s nachts nogal benauwd kan worden met de hitte. Gelukkig zijn hotels, winkels, restaurants en alle openbare gebouwen en vervoer hierop voorbereid met airco. Bovendien is het in de zomer wat drukker in de stad qua toeristen, waardoor er langere wachtrijen ontstaan.

Vooral mei, juni en september zijn mooie reismaanden. De late lente en de vroege herfst geven je de mogelijkheid om veel moois te combineren: een stadswandeling bij aangename temperaturen, het bruisende leven van alledag (dat in juli en vooral in augustus door de vele vakantiesluitingen even tot rust komt), milde avonden op het terras en zwempret in de zee.

In de winter tref je meestal strakblauwe dagen met mildere temperaturen en weinig toeristen op straat.


Weersverwachting Barcelona

Kom je binnenkort naar Barcelona en wil je weten wat voor weer het zal zijn, dan doe je er goed aan om de weersverwachting te volgen. Hieronder kun je het actuele weer en weersverwachting voor Barcelona volgens Meteovista zien. Om een accuraat weerbericht voor Barcelona te vinden gebruik ik altijd de site van Meteocat, dat het weerbericht van de Catalaanse weerdienst geeft, of kijk ik naar hun dagelijkse weerbericht op YouTube. Een andere betrouwbare bron voor de weersverwachting die Barcelonezen volgen is het weerbericht van de Catalaanse televisie TV3.

Ook leuk om te kijken zijn de live beelden van diverse plekken in Catalonië, onder andere Barcelona, die op de website van de Catalaanse televisie te zien zijn.

Weersverwachting
Barcelona
weeronline.nl Altijd jouw weer

Weeronline.nl - Meer weer in Barcelona

Nieuws over het weer in Barcelona

- 06/07/2018: Hoe overleef je de hitte in Barcelona
- 13/07/2016: Zomer in Barcelona
- 23/03/2016: Lente in Barcelona
- 22/11/2015: Wat te doen als het regent in Barcelona
- 01/10/2014: Herfst in Barcelona
- 11/12/2013: Barcelona in de winter
- 13/06/2012: Zandstorm in Barcelona
- 02/02/2012: Koudegolf zorgt voor sneeuw in Barcelona
- 14/10/2011: Warmste oktober ooit gemeten
- 23/01/2011: Catalonië onder de nul

Inhoudsopgave