🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen Reageer
Home » Blog » Barcelona tips voor 2024

Barcelona tips voor 2024

Het is weer tijd om vooruit te kijken naar al het nieuws en leuks dat Barcelona in 2024 te bieden heeft. Zoals elk jaar stel ik een lijst samen met alle nieuwe ontwikkelingen van het afgelopen jaar en wat er nog staat te gebeuren. Op die manier ben je straks volledig op de hoogte van wat Barcelona te bieden heeft in 2024 en kun je je stedentrip alvast mooi plannen!

12x Barcelona tips voor 2024

Ben je van plan om in 2024 Barcelona te bezoeken, noteer dan een van de onderstaande adressen als je op zoek bent naar iets nieuws!

1. Nieuwe street art kunst in Barcelona

In Barcelona kun je veel street art spotten. Van alle nieuwe kunstwerken zou ik graag de maskers willen benadrukken die je overal in de stad kunt vinden. Deze maskers of gezichtjes zijn het werk van verschillende kunstenaars, waaronder Anne Elizza en Gregos, en zijn erg leuk om te zien.

Waar je ze kunt spotten? De maskers zijn onder meer te vinden in de Gotische wijk, bij het strand La Barceloneta, langs de Gran Via de les Corts Catalanes en het Plaça Espanya. Volgende keer als je daar bent, moet je dus goed opletten!

Tip: Hou je van street art-kunst? Ga dan eens wandelen langs de promenade bij de rivier Besós, waar Bes-Art te vinden is. Dit staat bekend als het grootste openlucht graffiti-museum van Europa!

Annelizza's maskers in de straten van Barcelona
Annelizza’s maskers in de straten van Barcelona

2. De vernieuwde Casa Padellàs

Het Casa Padellàs, waar de ingang van het geschiedenismuseum van Barcelona ligt, is verbouwd en toont nu allerlei interessante (en gratis!) tentoonstellingen over Barcelona.

De ruimte is nu opnieuw gelanceerd als een experimentele museumfaciliteit. Het project richt zich op het vertellen van de evolutie van de stad via de stadsgeschiedenis en haar erfgoed.

Tip: Een ander middeleeuws paleis dat is omgetoverd tot museum, is Casa Museu Mater, waar volgens de geruchten de beruchte bandiet Joan Serrallonga zich verstopte.

3. Weer dansen bij La Paloma

De mythische danszaal La Paloma is, na jaren gesloten te zijn geweest, in 2023 opnieuw geopend voor het publiek. Dat betekent dat je nu kaartjes kunt kopen voor een van de verschillende evenementen die er plaatsvinden om deze historische plek van binnenuit te zien.

Wist je dat deze danszaal sinds 1903 bestaat en dat dit een van de meest beroemde uitgaansplekken van Barcelona is?

4. Kijken bij het Mortadelo en Filemón stoplicht

In 2023 overleed de schrijver en tekenaar Francisco Ibáñez, bekend van onder andere de stripfiguren Mortadelo y Filemón. Deze twee grappige personages zijn nu te zien in een stoplicht op de kruising van Carrer del Treball en Carrer del Concili de Trento. Het gemeentebestuur heeft deze verkeerslichten gelanceerd als eerbetoon aan de legendarische strips van Francisco Ibáñez, die in de buurt woonde.

Tip: Wil je meer van Francisco Ibáñez zien of een van de stripverhalen van Mortadelo y Filemón lezen, ga dan langs de nieuwe bibliotheek Biblioteca Gabriel García Márquez in Barcelona.

5. Binnen kijken bij de oude arbeidershuizen

Een heel leuk en interessant museum dat onlangs is geopend, is het MUHBA Bon Pastor-museum, dat de geschiedenis van de arbeidershuizen in de 20e eeuw mooi verbeeldt. Het museum is op donderdag, zaterdag en zondag te bezoeken, en de toegang is gratis.

6. Nieuwe verboden kunstmuseum

In 2023 opende in Barcelona nog een heel bijzonder museum, namelijk het museum met verboden kunst. Het Museu de l’Art Prohibit, dat gevestigd is in een prachtig gebouw in het centrum van de stad, toont een collectie van meer dan 200 kunstwerken die op de een of andere manier verboden of gecensureerd zijn geweest.

👉 Lees hier meer over de musea in Barcelona.

7. Eten bij een food hall

De trend van food halls is inmiddels ook overgewaaid naar Barcelona, en in El Born is eind 2023 een nieuwe food hall geopend op de plek waar vroeger het restaurant Mercat Princesa gevestigd was. De nieuwe food hall, genaamd Born 14, herbergt meerdere restaurants van zowel lokale chefs als internationale keukens. Denk hierbij aan tapas en paella, maar ook aan poke bowls, hamburgers en broodjes worst.

Een andere food hall die in 2024 haar deuren zal openen, is die van het winkelcentrum Maremagnum. Op het terras van Maremagnum wordt de Time Out Market gevestigd, een soort food hall van 5.250 vierkante meter met 14 chefs, een restaurant en vier bars, waar je straks heerlijk een hapje en een drankje kunt doen. Barcelona wordt hiermee de tweede Europese stad met een Time Out Market; de eerste opende in 2014 in Lissabon.

👉 Lees hier meer over de beste restaurants in Barcelona.

8. Een nieuwe groene oase

Het Hivernacle, de historische kas in het Ciutadella-park van Barcelona, is heropend sinds december 2023 na 14 jaar vanwege verval. Gebouwd in 1888 voor de Universele Tentoonstelling, was het Hivernacle gesloten sinds 2007. Na een restauratieproject van 15 maanden en een investering van 2,5 miljoen euro, werd de originele uitstraling hersteld en werden structurele problemen aangepakt. De kas herbergt nu een rijke verzameling subtropische planten en is open van 10.00 uur ’s ochtends tot zonsondergang. Dit markeert de eerste stap om de omgeving te transformeren tot een centrum van wetenschap en kennis.

👉 Lees hier meer over het Ciutadella-park en l’Hivernacle.

Hivernacle Ciutadella Park Barcelona
Hivernacle in het Parc de la Ciutadella

9. Nieuwe Olympische haven

Aan de Olympische Haven van Barcelona wordt al een jaar hard gewerkt. De hele haven, inclusief het horecagedeelte, moet een facelift krijgen. Eind zomer 2024 zullen we kunnen genieten van een gloednieuwe haven, plus een geheel nieuw gastronomisch aanbod aan de haven, de zogenoemde Balcó Gastronòmic, waar zowel oude bekende namen zoals La Barca del Salamanca, Sagardi en El Cangrejo Loco, als nieuwe restaurants, open zullen gaan.

10. De nieuwe Canòdrom

De plek waar ooit de hondenracebaan van Barcelona stond, de Canòdrom, wordt omgetoverd tot een groene ruimte waar kinderen kunnen spelen en een openluchtbioscoop gehouden kan worden.

Het nieuwe plein moet in 2024 gereed zijn en zal ruimte bieden aan buurtbewoners om zich te ontspannen tussen de bomen, een grote speeltuin voor de kinderen, plus een agora waar openluchtevenementen gehouden kunnen worden.

11. Spelen bij de grootste speeltuin van Barcelona

In 2024 wordt verwacht dat de werkzaamheden in de Jardins de Màlaga in de wijk Sants klaar zullen zijn. Daar wordt onder meer aan de grootste kinderspeeltuin van de stad gewerkt. De speeltuin is geïnspireerd op een bos en zal onder meer drie grote paddenstoelen bevatten met verschillende speelelementen voor de kinderen.

Bijzonder aan dit project is niet alleen het grote formaat, maar ook dat het project aandacht besteedt aan kinderen met speciale behoeftes. Er zullen ook speeltoestellen komen voor mindervaliden.

👉 Lees hier meer over de leukste speeltuinen van Barcelona.

12. Nieuwe markthal in Gràcia

De verbouwing van de Mercat de l’Abaceria in de Vila de Gràcia, die al jaren gaande is, zal als alles goed gaat, aan het einde van 2024 zijn afgerond. Tegen die tijd kunnen we dus weer genieten van een prachtige markthal met onder andere 51 nieuwe marktkraampjes, een supermarkt, een parkeergarage met 50 plaatsen en een nieuw plein.

De structuur van de markthal zal compleet nieuw zijn, maar wel volgens het originele ontwerp van de markt, waardoor de essentie van de Mercat de l’Abaceria behouden blijft.

Handig om te weten

Tot slot nog een paar handige weetjes:

  • In 2024 zullen we definitief afscheid nemen van de kartonnen ov-kaarten in Barcelona. Deze worden momenteel geleidelijk vervangen door plastic kaarten waar gebruikers een abonnement op kunnen zetten en kunnen opladen. Een andere optie voor reizigers die veel gebruikmaken van het openbaar vervoer is om de app T-Mobilitat te downloaden en daar hun ov-kaart op te slaan.
  • Barcelona zal in 2024 gastheer zijn van de biënnale tentoonstelling voor hedendaagse kunst, Manifesta. Dit kunstevenement analyseert de verbanden tussen cultuur, kunst en sociale veranderingen en vindt elke twee jaar plaats in een andere Europese stad.
  • Barcelona krijgt in 2024 een nieuwe waterbus. Het emissievrije vaartuig met een capaciteit van 70 personen zal op 1 juli in bedrijf zijn en biedt een route tussen de Drassanes-pier en de nieuwe haveningang, achter het W Hotel. Het maximale tarief voor reizen met de waterbus is vastgesteld op € 1,90 per enkele reis.
  • Barça speelt dit seizoen nog in het Olympische stadion vanwege de verbouwing van de nieuwe Camp Nou.
  • Je kunt nu ook een tour met mij boeken, zodat ik je de stad kan laten zien door de ogen van een local. Bekijk hier al mijn tours.

Dus als je van plan bent om in 2024 Barcelona te bezoeken, noteer dan deze nieuwe attracties op je to-do lijst en vergeet niet om een van mijn reisgidsen te downloaden om je reis nog leuker te maken!

👋 Bekijk hier al mijn reisgidsen en download direct.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie