ūüôčūüŹĽ‚Äć‚ôÄÔłŹ ¬°Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen 1 reactie
Home ¬Ľ Blog ¬Ľ Wat we gaan doen in 2015 in Barcelona

Wat we gaan doen in 2015 in Barcelona

Met het nieuwe jaar voor de deur is het leuk om in de toekomst te kijken om te zien welke nieuwe bezienswaardigheden in Barcelona¬†in 2015 openen of het¬†succes juist gaan vestigen. Het jaar 2015 zal in het teken staan¬†van de opening van een aantal nieuwe parken en tuinen in de stad, zoals de Jardins de Baluard en¬†de¬†Jardins d’Ana√Įs Napole√≥n. Naast de opening van het kasteel van Torre Bar√≥, zal bij het Tur√≥ de la Rovira ook een museum openen. Andere nieuwe musea die we in 2015 zullen bezoeken zijn het Museu del Disseny of het Casa Museu Joan Maragall. Mijn prognose is dat de populariteit van vlooienmarkten en food trucks zal stijgen. En uiteraard kunnen we twee van de nieuwste sensaties in de stad niet vergeten: √≥√≥k ik zal dit jaar uiteraard even langs El Nacional gaan om van het fijnste van de Spaanse keuken te mogen genieten en even bij Artte langsgaan om te genieten van een heerlijk kopje thee¬†in een inspirerende omgeving.

Wil je alvast een kijkje nemen in mijn bucket list voor 2015 lees dan verder!

1. Kasteel Torre Baró

Het¬†onvoltooide kasteel van Torre Bar√≥ in Nou Barris was tot op heden verwaarloosd en verlaten. Alleen buurtbewoners herinnerden zich van het bestaan van dit gebouw. Het kasteel heeft een strategische positie in de stad aan het oostelijke uiteinde van de Collserola heuvels en werd in 1905 gebouwd om plaats te maken voor een hotel, dat deel uitmaakte van een project van tuin en stad in de bergen. De bouw van het project (en dus ook van het hotel) werd nooit afgerond vanwege economische problemen en de ligging van het gebied, dat te afgelegen bleek te zijn. Als resultaat bleef dit kasteel, ge√Įnspireerd op een neo-middeleeuws kasteel,¬†onvoltooid achtergelaten. In 1987 nam de gemeente het kasteel over om het tot symbool voor de wijk om te toveren. In 1989 werd het gebied voor het eerst gerestaureerd en werd het Mirador de Torre Bar√≥ neergezet (een geweldig uitkijkpunt over de stad in de natuur). En hoewel het kasteel tot¬†historisch erfgoed van Barcelona verklaart werd, is het pas sinds eind 2014 dat het kasteel van Torre Bar√≥ volledig gerenoveerd en bezocht mag worden. Naast een tentoonstelling is er ook een informatiepunt over het natuurgebied van Collserola, het Parc Natural de Collserola, een fietspad en meerdere uitkijkpunten. Een tourgids volgen is ook mogelijk een zeer aan te raden: de bovenste verdiepingen van het kasteel van Torre Bar√≥ worden namelijk alleen met een gids bezocht.

 • Praktische informatie:
  Wat: Kasteel Torre Baró bezoeken
  Waar: Ctra. Alta de les Roquetes, 309-311 / Mirador de Torre Baró
  Metro: Trinitat Nova (L3, L4 en L11) of Roquetes (L3)
  Wanneer: bezoektijden op de twee onderste verdiepingen zijn van maandag tot vrijdag van 10:00 uur tot 13:00 uur; zaterdag tot 17:00 uur en zondag tot 14:00 uur. De drie bovenste verdiepingen zijn bereikbaar met de rondleidingen (noodzakelijk om van tevoren reserveren).
  Prijs: gratis

2. Museu del Disseny

Het is inmiddels al twee jaar geleden dat het Museu del Disseny zijn deuren sloot¬†op het Palau de Pedralbes en de verhuizing van maar liefst 70.000 kunststukken begon naar¬†het gebouw van het Disseny Hub Barcelona, aan het Pla√ßa de Gl√≤ries. In de huidige expositieruimtes worden sinds december maar liefst 2.000 designstukken tentoongesteld. De eerste verdieping van het museum toont de ontwikkeling van product design sinds 1930 tot nu. Op de tweede verdieping staan decoratieve kunststukken van de 3e eeuw tot aan de 20ste eeuw. Op¬†de derde verdieping wordt nu de geschiedenis van de kleding in de periode¬†1550 tot 2015 tentoongesteld, terwijl je op de vierde verdieping een tentoonstelling over grafisch¬†design kunt vinden. In het museum worden daarnaast vele iconische stukken voor Barcelona tentoongesteld, zoals de figuur van Mariscal voor de Olympische Spelen ’92, Cobi.

 • Praktische informatie:
  Wat: Museu del Disseny de Barcelona bezoeken
  Waar: Plaça de les Glòries Catalanes, 37
  Metro: Glòries (L1)
  Wanneer: van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 20:00 uur
  Prijs: gratis toegang t/m 31 januari 2015; daarna ‚ā¨6 p.p. (of ‚ā¨4 met korting)

3. Palo Alto Market

Na een spetterende start, wordt bevestigd dat Palo Alto Market een van de sensaties voor liefhebbers van vlooienmarkten zal worden in 2015. Ieder eerste weekend van de maand zal de Palo Alto Market op een oud fabrieksterrein in El Poblenou plaatsvinden. De markt biedt naast winkeltjes ook ruimte voor evenementen, cultuur en uiteraard lekker eten uit food trucks. Ook fijn voor ouders: de markt biedt ook een kinderopvang met leuke activiteiten waarmee je kids het voortreffelijk zullen hebben terwijl je lekker aan het rondsnuffelen bent.

 • Praktische informatie:
  Wat: Palo Alto Market bezoeken
  Waar: Carrer dels Pellaires, 30
  Metro: Poblenou (L4) of Selva de Mar (L4)
  Wanneer: iedere eerste weekend van de maand
  Prijs: ‚ā¨2 p.p.

4. El Nacional

De laatste sensatie in de restaurant wereld in Barcelona is zonder twijfel de opening geweest van El Nacional. Gelegen aan het Passeig de Gr√†cia nummer 24, El Nacional is het¬†grootste restaurant in Spanje, met maar liefst 3.700 vierkante meter met¬†allerlei bars en restaurants die¬†het beste van de Spaanse keuken bieden. Bij El Nacional kun je terecht voor traditionele gerechten met verse en seizoensgebonden producten in een prachtig¬†decor uit de jaren ’30 en ’40. Het gebouw zelf was een modernistische expositieruimte uit 1889 dat tijdens de Burgeroorlog als parkeerplaats werd gebruikt. De plafonds met de ‘volta Catalana’ en de prachtige dakramen die¬†bewaard zijn gebleven zijn ook van historische waarde.

 • Praktische informatie:
  Wat: eten bij El Nacional
  Waar: Passeig de Gràcia, 24
  Metro: Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)
  Wanneer: iedere dag vanaf 12:00 uur ’s middags

5. Jardins del Baluard

Deze romantische en tot nu toe verborgen en gesloten stadstuin wordt geleidelijk geopend voor publiek. Sinds 1993 zaten deze tuinen achter slot en grendel en werden alleen tijdens zeer bijzondere gelegenheden zoals de Festes del Raval, La Mercè of de Festes de Santa Eulàlia geopend. De echte opening van de Jardins del Baluard zal uiteindelijk volgende jaar plaatsvinden. Sinds december zijn de tuinen twee zondagen per maand geopend (de tweede en laatste zondag van de maand). Dit zal echter langzamerhand in 2015 uitgebreid worden voor de vreugde en genot van de locals. De gemeente is van plan om de Jardins del Baluard ieder weekend te gaan openen in 2015, met een agenda vol culturele evenementen van de zomer. Bijzonder aan deze tuinen is niet alleen de locatie naast de middeleeuwse Portal de Santa Madrona op een bastion uit de 18e eeuw dat tot de stadsmuur behoorde, maar ook dat het volledig gemanaged en bijgehouden wordt door een groep vrijwilligers.

 • Praktische informatie:
  Wat: Jardins del Baluard bezoeken
  Waar: Carrer del Portal de Santa Madrona
  Metro: Drassanes (L3)
  Wanneer: meerdere zondagen in 2015
  Prijs: gratis

6. Artte

Na de successen van Mar de Cava en Jaime Beriestain, hebben we nu ook een nieuwe ruimte waar kunst, cultuur en eten (en in het bijzonder thee) samenkomen. Artte is dé nieuwste ontmoetingsplaats voor creatievelingen in Barcelona. In deze multifunctionele ruimte vind je onder andere een bistro, een winkel, een theesalon, een bar en zelfs een podium. Artte werkt als een platform voor de verspreiding van opkomende kunstenaars en inspireert bezoekers met kunst tentoonstellingen en evenementen. Laat je verrassen door Artte en neem een heerlijk kopje thee uit hun indrukwekkende voorraad terwijl je van deze unieke en inspirerende ruimte geniet.

 • Praktische informatie:
  Wat: thee drinken bij Artte
  Waar: Carrer Muntaner, 83
  Metro: Hospital Clínic (L5) of Universitat (L1 en L2)
  Wanneer: van dinsdag t/m zaterdag van 9:00 uur tot 23:30 uur

7. Jardí Geològic

Het Jardí Geològic is een nieuwe tuin in Barcelona, zeer bijzonder omdat het volledig gewijd is aan de studie van de geologie. Deze ruimte binnen de Universitat de Barcelona toont de bezoeker rotsen en platen van miljoenen jaren geleden van verschillende materialen en op chronologische volgorde geplaatst. Deze geologische tuin belooft dus een leerzame rit te zijn die je nergens anders kan vinden. In de toekomst zal dit gebied tot een groter museumproject van de universiteit behoren, het Barcelona Knowledge Campus (BKC).

 • Praktische informatie:
  Wat: Jardí Geològic bezoeken
  Waar: Carrer de Menéndez y Pelayo (naast de faculteit van geologie)
  Metro: Palau Reial (L3)
  Wanneer: tijdens openingstijden van de universiteit
  Prijs: gratis

8. Casa-Arxiu Joan Maragall

De voormalige residentie van de dichter Joan Maragall is omgetoverd tot een museum dat laat zien hoe een herenhuis in het begin van de twintigste eeuw was. Maragall bracht de laatste jaren van zijn leven door in dit huis aan Carrer Alfons XII nummer 79. Dit huis is uitgegroeid tot een voorbeeld van een bourgeois huis van de late 19e en vroege 20ste eeuw. Het handhaaft de nobele hal, waar de bourgeoisie de gasten ontvingen, het kantoor waar Maragall bezoek van andere schrijvers en intellectuelen van de tijd ontving en een paar slaapkamers. In dit museum zie je naast het interieur van het herenhuis ook de documentatie van Maragall, van manuscripten en artikelen tot aan brieven van de dichter. Kortom, een belangrijke plek over het leven en werk van deze dichter en het Catalaanse Modernisme.

 • Praktische informatie:
  Wat: Casa-Arxiu Joan Maragall bezoeken
  Waar: Carrer Alfons XII, 79
  Metro: Sant Gervasi (L6) of Plaça Molina (L7)
  Wanneer: noodzakelijk om van tevoren te reserveren via +34 663 649 472
  Prijs: ‚ā¨12 p.p.

9. Food trucks

Je ziet ze steeds vaker verschijnen op blogs en social media, je weet wel, van die evenementen in Barcelona waar alles om een ding draait: eten uit een food truck! Met goed gevestigde evenementen zoals Eat Street of Van Van Market, waar allerlei foodies en hipsters verzamelen om hun passie voor eten te delen, Barcelona wordt steeds rijker aan gourmet food trucks. Vorig jaar was ook SoundEat, een muziekfestival dat muziek met eten combineerde, en nu hebben we als nieuwkomer de Palo Alto Market, waar je leuke vintage spullen kunt kopen maar ook eten uit food trucks kunt bestellen! Ik verwacht dat deze trend dit jaar zich alleen maar meer gaat verspreiden en dat we vaker deze food trucks in actie zullen gaan zien.

 • Praktische informatie:
  Wat: eten uit een food truck in Barcelona
  Waar: verschillende evenementen (Eat Street, Van Van Market, SoundEat, Palo Alto Market…)
  Wanneer: zie verschillende evenementen agenda
  Prijs: verschillend

10. Jardins d’Ana√Įs Napole√≥n

Een tuin dat met een beetje fantasie een appartement in de wijk Eixample simuleert. Dit is het ontwerp van de¬†Jardins d’Ana√Įs Napole√≥n, de 46e binnenplaats van l’Eixample dat tot een stadstuin omgetoverd wordt en in februari opgeleverd¬†wordt. De ingang tot de Jardins d’Ana√Įs Napole√≥n vind je aan de Carrer Marina. In de binnenplaats, dat tussen de straten Marina, Casp, Sardenya en Gran Via valt, is een stadstuin ontworpen dat een¬†appartement in l’Eixample verbeeld, met zijn ingang, keuken en kinderkamer, alles verbeeld¬†met planten en bomen. Daarnaast zal een tentoonstelling ons kennis laten maken met Ana√Įs Napole√≥n, de eerste professionele fotograaf in Cataloni√ę en een ware Spaanse pionier die¬†vanaf 1851 portretten fotografeerde in Barcelona.

 • Praktische informatie:
  Wat: Jardins d’Ana√Įs Napole√≥n bezoeken
  Waar: Carrer de la Marina, 155
  Metro: Monumental (L2) of Marina (L1)
  Wanneer: vanaf februari 2015
  Prijs: gratis

11. Museu del Turó de la Rovira

Over het fantastische uitkijkpunt Turó de la Rovira had ik al eerder geschreven. Maar wat nieuw is in 2015 is de opening in maart van een museum op deze unieke plek. In het museum gedeelte van het Turó zal de militaire geschiedenis van deze berg uitgelegd worden. Hoe de luchtafweergeschut en het militaire kamp dat hier stond was en hoe het in de tijd is veranderd. Extra leuk: voorlopig zal dit museum gratis te bezoeken zijn. Alleen voor een tourgids dien je te betalen.

 • Praktische informatie:
  Wat: Museu del Turó de la Rovira bezoeken
  Waar: Carrer Marià Labèrnia s/n
  Metro: El Carmel (L5), Alfons X (L4), Guinardó | Hospital de Sant Pau (L4)
  Wanneer: vanaf maart 2015
  Prijs: gratis

12. De tuin van het huis van Mu√Īoz Ramonet

Het huis dat¬†de beruchte zakenman Julio Mu√Īoz Ramonet aan Barcelona heeft nagelaten heeft naast¬†de indrukwekkende collectie kunstwerken (waar nog een¬†geschil speelt tussen de gemeente¬†en de vier erfgenamen), een andere onontdekte parel verborgen achter een enorm hek: een tuin van 2.300 vierkante meter uit begin 20ste eeuw, ontworpen door de Franse Jean Claude Nicolas Forestier. De curator van de parken van Parijs is een van de meest bekende tuinarchitecten van alle tijden en was verantwoordelijk¬†voor¬†onder anderen de aanleg van de tuinen op de Montju√Įc-berg voor de Wereldtentoonstelling uit 1929. De gemeente is dus druk bezig om de tuin van het huis van Mu√Īoz Ramonet bezoekbaar te maken. Dit wordt einde lente of zomer 2015 verwacht.

 • Praktische informatie:
  Wat: tuin van het huis van Mu√Īoz Ramonet bezoeken
  Waar: Carrer Muntaner, 282-288
  Metro: Diagonal (L3 en L5)
  Wanneer: einde lente of zomer 2015
  Prijs: onbekend

Ik ‚ô• van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

ūüôčūüŹĽ‚Äć‚ôÄÔłŹ ¬°Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

1 gedachte over “Wat we gaan doen in 2015 in Barcelona”

 1. Hallo Marta,

  Volgende week ga ik naar Barcelona, ik geniet van je vele tips en zal er dankbaar gebruik van maken! Ik bezoek Barcelona met een invalide medereiziger, voor de duur van het verblijf hebben we in Barcelona een electrische rolstoel kunnen huren. Misschien een idee voor anderen!

  Vriendelijke groet,
  Nelleke

  Beantwoorden

Plaats een reactie