De beste tips van een local!

Barcelona in januari

Januari in Barcelona
Inhoudsopgave

Met het nieuwe jaar voor de deur is het hoog tijd om te kijken wat januari voor Barcelona in petto heeft. In januari staan er standaard een aantal spannende evenementen in de planning van de Barcelonezen, zoals de komst van de Drie Koningen of het begin van las rebajas (uitverkoop). Daarnaast vinden er in januari nog een aantal leuke wijkfeesten plaats en is het een uitstekend moment om te gaan skiën in de nabij gelegen Pyreneeën.

Laatste update: 17/12/2019

Januari in Barcelona

Januari is een redelijk rustige maand qua toeristen, vooral net na de feestdagen. Na een spetterend Oud en Nieuw en de afsluiting van de feestmaand met de Driekoningen, komt het werkende leven in Barcelona weer op gang.

Weer januari Barcelona

Qua weer is januari een van de koudste maanden, hoewel het in vergelijking met Nederland of België niet zo koud is. Gemiddeld heb je overdag zo’n 9 - 13 graden. ’s Avonds wordt het een stuk kouder, tussen de 4 en de 8 graden, maar haast nooit onder de nul. Het is meestal lekker zonnig met een strakblauwe lucht, alhoewel het ook af een toe kan regenen en flink waaien. In Barcelona sneeuwt het zelden, dus voor een beetje sneeuwpret gaat men naar de Pyreneeën.


Evenementen in Barcelona in januari

Ben je benieuwd naar wat is er te doen is in Barcelona in januari, bekijk dan onderstaande evenementen die ik zorgvuldig voor je heb uitgekozen.

Tip!

Voor extra local tips volg je HolaBarcelona.nl via Facebook waar ik wekelijks unieke weekendtips deel die je nergens anders kunt vinden!

2 december t/m 9 februari: Moon Nights bij Casa Batlló

Deze winter kun je het Casa Batlló op een wel heel speciale manier beleven. Tijdens de Moon Nights duik je met een hoofdlamp en een audiogids bij de hand in de schaduwrijke wereld van Gaudí en het Casa Batlló. Een unieke ervaring die afgetopt wordt met een glaasje cava. Meer informatie en tickets voor Casa Batlló Moon Nights.

11 december t/m 23 februari: Lego tentoonstelling

Op de bovenste verdieping van het winkelcentrum Las Arenas opent deze winter de grootste Lego tentoonstelling ooit in Europa. Jouw kans om meer dan 100 iconische Lego figuren gemaakt van 7 miljoen blokjes te zien! Daarnaast is er genoeg speelruimte voor de kids en er is van alles te zien.

1 januari: Nieuwjaarsdag

We beginnen het jaar op 1 januari met een nieuwjaarsduik op het strand en een gezellige, uitgebreide lunch met de familie. Meer informatie over wat er te doen is op Nieuwjaarsdag lees je hier.

t/m 5 januari: Fira de Nadal del Port Vell

De Fira de Nadal del Port Vell is een leuke kerstmarkt dat plaatsvind langs de oude haven aan de voet van het Columbus monument. Leuk aan deze markt zijn de vele kindvriendelijke attracties zoals het grote reuzenrad. Maar ook de gigantische kerstboom en de drijvende kerststal maken het een bezoekje waard! Meer informatie over de Fira de Nadal del Port Vell vind je hier.

t/m 6 januari: Fira de Reis de la Gran Via

Een leuke kerstmarkt die zich op de viering van Driekoningen richt. Hier kun je allerlei cadeaus en snoep halen. Ook is het traditie om er churros te eten. Meer informatie over de Fira de Reis de la Gran Via vind je hier.

5 t/m 6 januari: Driekoningenfeest

Het moment waar alle Spaanse kinderen naar uit hebben gekeken! De komst van de Drie Koningen wordt groots gevierd in de straten van Barcelona. Op 5 en 6 januari komen de families bijeen om Driekoningen te vieren, worden cadeaus geopend en wordt de Roscón de Reyes (Driekoningentaart) gegeten. Meer informatie over Driekoningen je hier.

7 januari: begin winteruitverkoop

Gelijk na de feestdagen begint de winteruitverkoop in Barcelona, het moment om lekker te gaan shoppen. Meer informatie over de winteruitverkoop vind je hier.

11 januari: Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga

De allereerste processie van het jaar is de reuzenparade genaamd “Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga”. Deze loopt van Santa Maria del Pi tot aan Santa Maria del Mar (start om 18:30 uur) en herinnert ons aan de oude optochten die tussen de basilieken van Santa Maria del Mar en Santa Maria del Pi plaatsvonden.

13 januari: Tres Tombs de Sant Andreu

De Tres Tombs is een traditie die plaatsvindt ter ere van Sint-Antonius en is diepgeworteld in de geschiedenis van de Catalaanse boeren. In de wijk van Sant Andreu wordt deze traditionele parade met dieren al eeuwen gehouden. Op zondag vanaf 10:30 nemen de buurtbewoners hun dieren mee zodat ze gezegend worden bij het Plaça d’Orfila. Tussen 11:00 en 15:00 uur is de beroemde parade met praalwagens en koetsen. Meer informatie over Tres Tombs de Sant Andreu vind je hier.

17 t/m 26 januari: Festa Major de Sant Antoni

De wijk van Sant Antoni viert haar wijkfeest in januari, met allerlei leuke evenementen voor de hele familie. Enkele hoogtepunten zijn de Fira de cervesa artesana (ambachtelijke bierbeurs), het vreugdevuur met muziek “Gran fogueró de Sant Antoni”, de parade van Tres Tombs (met dieren, praalwagens en koetsen) en de correfoc (traditionele optocht met vuur waarbij men van de ‘duivel’ wegrent).

24 t/m 26 januari: Foguerons de Sa Pobla in Gràcia

De laatste zaterdag van januari vindt er een heel bijzonder feest plaats in de wijk van Gràcia, namelijk de “Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia”. Dit feest komt oorspronkelijk uit Mallorca. Er worden traditionele dansen gedanst en Mallorcaanse traditionele gerechten gegeten. Maar de echte sterren van het festival zijn de vreugdevuren, de foguerons, waarboven lekkernijen uit Mallorca zoals sobrassades, botifarrons en llonganisses geroosterd worden. Lees hier meer over de Foguerons de Sa Pobla in Gràcia.

Tip: koop nu de Barcelona digitale reisgids

Voorbereid op reis? Koop nu de Barcelona Gids voor slechts €12,50 en ga op pad met de tips van een local. Meer dan 200 pagina’s boordevol inspiratie, alle must-sees, local hotspots en verborgen juweeltjes die je niet mag missen.

Bestel nu

Tips januari in Barcelona

Circ Raluy

Circus Raluy is een winterklassieker in Barcelona. Van december tot februari zijn ze te vinden aan de Moll Bosch i Alsina, vlak bij het Aquarium, en geven ze circusshows voor de hele familie. Meer informatie over Circo Raluy.

Tres Tombs

Rond 17 januari wordt het feest van de Tres Tombs ter ere van Sant Antoni Abat overal in Catalonië gevierd. Het is traditie om een optocht van wagens en dieren te maken en drie rondes te lopen om het dorp via een kerk die gewijd is aan de heilige. Tres Tombs wordt gevierd in steden als Vic, Solsona, Falset, Vilanova i la Geltrú, Ascó… en vele andere dorpen. In Barcelona vindt het feest plaats in Sant Andreu en Sant Antoni. Meer informatie over Tres Tombs de Barcelona vind je hier.

Skiën in de Pyreneeën

Als december goed is geweest, dan ligt er een mooi pak sneeuw en trekken Barcelonezen in het weekend massaal naar de bergen om te gaan skiën. Mis deze kans niet als je een liefhebber bent van wintersport en ontdek alle skigebieden van de Spaanse Pyreneeën. Meer informatie over skiën in de Pyreneeën vind je hier.

Xatonada de Vilanova

In de derde week van januari wordt de xatonada van Vilanova gehouden. Dit traditionele gerecht, gemaakt van andijvie en ansjovis, is typisch voor deze streek en wordt voornamelijk in de wintermaanden (van januari tot april) gegeten. Tijdens de xatonada vinden in het stadje van Vilanova i la Geltrú verschillende proeverijen plaats van de xató; een unieke kans om dit gerecht op z’n best te proeven.

Gran festa de la calçotada de Valls

Calçots zijn waarschijnlijk het meest bekende product uit Valls. Het bewijs is het jaarlijkse feest dat eind januari in Valls wordt gehouden ter ere van de calçot, waarbij de straten en pleinen gevuld worden met evenementen en een gezellige drukte. Parades, ambachtsmarkten en uiteraard demonstraties van hoe je calçots moet koken en eten komen hier aan bod. In Barcelona kun je natuurlijk ook van deze lekkernij genieten bij een van de vele lokale restaurants waar ze aangeboden worden, of ze zelf op de barbecue bereiden. Lees hier meer over calçots eten in Barcelona of check mijn recept voor huisgemaakte calçots uit de oven.

Concerten

Enkele concerten van nationale en internationale artiesten die je in februari niet mag missen:


Vlooienmarkten

Vlooienmarkten zijn hip in Barcelona. Er vinden per maand meerdere markten plaats, dus de keuze is echt reuze! Hieronder vind je een overzicht van de vaste tweedehandsmarkten en vlooienmarkten van Barcelona:

  • Iedere maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 20:00 uur: Mercat dels Encants Vells
  • Iedere eerste zondag van de maand van 10:00 tot 19:00 uur: Fleadonia
  • Ieder tweede weekend van de maand van 10:00 tot 18:00 uur: El Flea
  • Ieder derde weekend van de maand van 11:00 tot 20:00 uur: On the Garage

Gastronomische markten

Gastronomische markten zijn in opmars in Barcelona: food truckfestivals, biomarkten en gastronomische evenementen vullen de agenda van de Barcelonezen. Mis bijvoorbeeld niet:

Bekijk hier alle foodfestivals.

Bewaar dit op Pinterest

Januari-Barcelona-pinterest
Inhoudsopgave