De beste tips van een local!

Kaart van Barcelona

Kaart van Barcelona
Inhoudsopgave

Wie Barcelona wil bezoeken kan maar beter een goede kaart van Barcelona op zak hebben. Ondanks het toegankelijke formaat van Barcelona, blijft dit een grote stad waar je snel kunt verdwalen als je de weg niet kent. Hieronder geef ik je tips om de weg in Barcelona te vinden en kun je een handige stadskaart van Barcelona met de belangrijkste bezienswaardigheden downloaden.

Tip: koop nu je Barcelona stadskaart en neem het mee op reis
De Barcelona City Map van Marco Polo is een handige en zeer complete stadskaart, perfect om Barcelona te verkennen tijdens een stedentrip. Zelfs de kleinste straten van het oude stadscentrum worden hierop weergegeven. Koop deze stadskaart online vóór vertrek naar Barcelona om er zeker van te zijn dat je straks een goede kaart op zak hebt!

Bestel nu

Barcelona plattegrond

Kom je naar Barcelona, dan is het handig als je gebruik maakt van een stadsplattegrond. Die krijg je vaak bij je reisgids of online via Google Maps en andere apps. Indien je liever een papieren kaart gebruikt, ga langs één van de VVV kantoren in de stad om er eentje op te halen (kosten €1,-) of vraag om een kaart van de stad bij je hotel.

Barcelona kaart
Barcelona kaart
Tip!

Hier vind je een overzichtelijke plattegrond in A4 formaat van het meest toeristische gedeelte van Barcelona, met onder andere Ciutat Vella (het oude stadscentrum), de Montjuïcberg links, het stadspark La Ciutadella rechts, de Sagrada Família rechtsboven en de haven en strandgebied eronder. Op de kaart worden tevens interessante bezienswaardigheden, musea, monumenten en metrohaltes uitgelicht. Download deze kaart en druk hem af om het mee op pad te nemen.

Barcelona op de kaart

Barcelona ligt in het noordoosten van Spanje, in de autonome regio Catalonië, aan de Costa del Maresme (ook vaak Costa de Barcelona genoemd).

De stad zelf ligt ingeklemd tussen twee rivieren: de Besòs aan de noordelijke en Llobregat aan de zuidelijke kant. Het Collserola-gebergte ligt westelijk van de stad en de Middellandse Zee in het oosten van de stad.

Het gebied waar Barcelona ligt kent een aantal bergen; de Tibidabo en de Montjuïcberg, en diverse heuvels (turó in het Catalaans) die de stad een stuk groener maken: Turó de la PeiraTuró de Rovira, Turó del Carmel, Turó de Creueta del Coll, Turó del Putxet, Turó de Monterols en Turó de Modolell.

Barcelona wordt in 10 verschillende districten onderverdeeld, maar de meeste toeristen bezoeken slechts enkele daarvan. Met name Ciutat Vella en Eixample zijn populaire trekpleisters. Het oude stadscentrum, Ciutat Vella, waar de meeste bezienswaardigheden te vinden zijn, ligt naast de zee, ingeklemd tussen de berghelling van Montjuïc en het Ciutadella stadspark. Ciutat Vella is op de kaart makkelijk te herkennen aan de smalle, drukke en ongeordende straten op de kaart. Het staat in schril contrast met het nieuwe(re) gedeelte van de stad; l’Eixample. De Eixample wijk, waar de meeste huizen in Modernista stijl te vinden zijn, is te herkennen aan het schakelpatroon van zijn straten.

Een aantal grote verkeersaders doorkruisen de stad, zoals de Avinguda Diagonal en de Gran Via de les Corts Catalanes, terwijl de Rondes (Ronda de Dalt, Ronda Litoral en Ronda del Mig) het verkeer rondom de stad reguleren.

Fijn om weten is dat de wegen in Barcelona over het algemeen goed onderhouden en goed bewegwijzerd zijn, het openbaar vervoer is overal aanwezig en je kunt je daarmee in ongeveer een uur of korter van de ene kant van de stad naar de andere verplaatsen.

Tip!

Ben je een weekendje of stedentrip naar Barcelona aan het plannen? Zorg er dan voor dat je voor vertrek de kaart van Barcelona bekijkt en voor jezelf een idee vormt over de locaties van de leukste bezienswaardigheden en hoe je het makkelijkst van het ene punt naar het andere kunt reizen. De metro is hiervoor het makkelijkste vervoersmiddel, maar je kunt bijvoorbeeld ook met de hop-on-hop-off bus reizen. Kom je er niet uit? Bestel hier alvast het informatiepakket van de gemeente van Barcelona met alle plattegronden en de belangrijkste toeristische informatie.

De weg vinden in Barcelona

Alle straten, pleinen en wegen in Barcelona zijn makkelijk te herkennen aan de naamborden (deze vind je vaak aan het begin of einde van de straat en bij een kruising, opgehangen aan de gevel van gebouwen). Om de weg te vinden in Barcelona maak ik zelf vaak gebruik van Google Maps om me van tevoren te oriënteren op bepaalde plekken waar ik naartoe wil gaan, als ik de weg nog niet volledig ken.

Van de buurtkaarten in de metrohaltes maak ik ook graag gebruik: zo weet ik bij welke uitgang ik moet zijn om mijn bestemming het beste te bereiken. Ook vind je bij veel kruispunten tegenwoordig een kleine plattegrond van de buurt met pijltjes die je de weg naar bepaalde herkenningspunten en belangrijke plaatsen wijzen. Deze kunnen op bepaalde momenten ook heel handig zijn. Let daar dus op als je onderweg bent.

Als toerist is het aan te raden om altijd op pad te gaan met een stadskaart op zak. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via je telefoon gebruik te maken van een GPS app of Google Maps. Extra fijn is dat dankzij de nieuwe regels voor mobiel gebruik binnen de Europese Unie, dit niet ten kosten hoeft te gaan van je internetbundel. Je betaalt namelijk hetzelfde voor je internet gebruik in Spanje als in Nederland of België.

De beste stadskaarten

Alles wat je hoort te weten staat in deze kaarten. Ze passen perfect in een kleine handtas en zijn handig uit te halen.

Google Maps kaarten offline gebruiken

Ideaal tijdens een stedentrip is de gps-functie van de Google Maps-app, waarmee je de weg in een grote stad als Barcelona altijd weet te vinden. Extra fijn is dat je deze plattegrond ook offline kunt gebruiken op je mobiel of tablet wanneer je in Barcelona bent.

Het werkt als volgt: verbind je mobiel of tablet met het internet, open de Google Maps-app en zoek een plaats, bijvoorbeeld Barcelona. Tik onderaan de naam of het adres van de plaats die je zoekt, en druk vervolgens op “Downloaden”. Als je hebt gezocht naar een plaats zoals een restaurant, tik je op “Meer” en vervolgens selecteer je “Offline kaart downloaden”.

Nadat je een gebied hebt gedownload, wordt deze op je mobiel of tablet opgeslagen en kun je de Google Maps-app gebruiken zoals je normaal zou doen, maar dan zonder internet.

Tips voor jouw Barcelona trip!

Wil je binnenkort naar Barcelona en zoek je een goede aanbieding voor jouw trip? Check dan eens onderstaande aanbieders voor een super fijne reis naar Barcelona.

TUI heeft een groot aanbod accommodaties in Barcelona. Verspreid over de stad en variëren van drie tot vijfsterren hotels. Ook biedt TUI voordelige vluchten aan vanaf verschillende luchthavens.

Stedentrips.nl heeft een mooi aanbod met leuke hotels in de stad. Vaak hebben ze goede en voordelige aanbiedingen voor een goede prijs.

Sunweb biedt mooie pakketreizen aan naar Barcelona. Sunweb heeft mooie en bijzondere hotels in haar aanbod en biedt deze aan inclusief vlucht.

Andere handige stadskaarten voor Barcelona

Vind je weg in Barcelona op een eenvoudige manier door gebruik te maken van onderstaande plattegronden.

Goed om te weten

  • Naamborden in Barcelona zijn in het Catalaans. Bijvoorbeeld: "Plaza Cataluña" heet "Plaça Catalunya".
  • Voor specifieke adressen kun je het beste op Google Maps zoeken, of gebruik maken van deze interactieve kaart van Barcelona van de gemeente.
  • Vergeet je kaart niet als je op pad gaat (neem je mobiel mee of druk deze af). Zo weet je dat je nooit de weg kwijt zal raken. Mocht je toch de weg aan een Spanjaard willen vragen, gebruik hiervoor: “Perdona, ¿sabes como se va a…?” (“Sorry, weet je de weg naar…?”).

Meer lezen over

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je