De beste tips van een local!

Barcelona in december

December in Barcelona
Inhoudsopgave

Feestmaand december is een uitstekend moment om Barcelona te bezoeken: het aangename winterweer, de gezellige kerstsfeer op straat of de kilometerslange winkelstraten om cadeaus te shoppen maken het de moeite waard een tripje naar Barcelona te boeken! Hier beleef je Kerst op z’n Spaans, door het eten van traditionele kerstlekkernijen zoals turrón, polvorones en neules, door het zingen van villancicos (kerstliedjes) of door het kopen van kerstspulletjes op de kerstmarkt.

Laatste update: 21/11/2022

Tip: beleef Barcelona als een local met mijn reisgidsen
Voorbereid op reis? Koop nu een van de reisgidsen van Barcelona met Marta en ga op pad met de tips van een local! Mijn reisgidsen staan boordevol inspiratie en tips zodat jij het beste uit je reis kunt halen en het échte Barcelona-gevoel ervaren. Met titels zoals de Barcelona Gids, de Barcelona Fietsgids en de Barcelona Kidsgids, is er zeker iets wat jou interesseert. Bekijk hier mijn reisgidsen en bestel direct.

Direct bestellen

December in Barcelona

Vanaf eind november staat Barcelona helemaal in het teken van kerst: straten en winkels worden mooi versierd, kerstverlichting hangt op straat, kerstmarkten zijn geopend en de gezellige kerstsfeer heerst overal waar je maar kijkt.

Locals vieren kerst met onder andere de traditionele kerststallen (pessebre), muziekconcerten (cantades nadalenques) en speciale theatervoorstellingen (Els Pastorets).

Maar er zijn nog tal van andere kersttradities waar je aan mee kunt doen als je in Barcelona bent, zoals de kerstloterij, de nachtmis of de grappendag.

Tip!

Ga je Barcelona tijdens de feestmaanden bezoeken en ben je benieuwd hoe de locals kerst vieren en wat er dan te doen is, lees dan mijn complete gids over Kerst in Barcelona.

Weer december Barcelona

Het weer in december in Barcelona is vrij aangenaam, zeker in vergelijking met de koele en grijze Nederlandse winters, al klagen locals nog steeds altijd over de ‘kou’. Er valt nauwelijks (of nooit) sneeuw en het is geregeld zonnig met strakblauwe lucht.

De temperaturen overdag liggen tussen de 10 en 14 graden en ’s nachts blijft het rond de 6 graden hangen, waardoor het haast nooit vriest. Dit milde klimaat is wat Barcelona zo aantrekkelijk maakt tijdens de winter.


Evenementen in Barcelona in december

Ben je benieuwd naar wat is er te doen is in Barcelona in december, bekijk dan onderstaande evenementen die ik zorgvuldig voor je heb uitgekozen.

t/m 11 december: World Press Photo

World Press Photo, de reizende persfotografie tentoonstelling met prijswinnende foto’s, komt ieder jaar naar Barcelona. Meer informatie over World Press Photo.

22 november 2022 t/m 15 januari: Llums de Sant Pau

Het oude ziekenhuis Hospital de Sant Pau wordt tijdens de feestmaanden erg mooi verlicht en je kunt een speciale parcours volgen langs alle lichtjes. Koop hier je kaartjes voor Llums de Sant Pau.

25 november t/m 23 december: Fira de Santa Llúcia

De oudste en mooiste kerstmarkt van Barcelona vind je vooraan de Kathedraal. Hier worden naast kerstbomen en traditionele kerstversiering ook de populaire beeldjes van Bethlehem voor de kerststal verkocht, inclusief de pixaner (pis-man) en de caganer (poep-man), en het Catalaanse kerstboomstammetje, de Tió de NadalMeer informatie over de Fira de Santa Llúcia vind je hier.

Kerstmarkt in Barcelona Fira de Santa Llúcia
Kerstmarkt Fira de Santa Llúcia

1 december t/m 8 januari: Mar de Llums de Nadal

Speciaal voor kerst worden de tuinen in het maritiem museum van Barcelona verlicht. Een leuke experience voor het hele gezin om helemaal in de kerstsfeer te komen. Koop hier je kaartjes voor deze kerst-experience.

5 december t/m 6 januari: Nadal al Port

Nadal al Port (ook wel bekend als de Mercat de Nadal al Moll de la Fusta) is een leuke kerstmarkt dat plaatsvind langs de oude haven aan de voet van het Columbus monument. Leuk aan deze markt zijn de vele kindvriendelijke attracties zoals het grote reuzenrad. Maar ook de gigantische kerstboom en de drijvende kerststal maken het een bezoekje waard! Meer informatie over de Mercat de Nadal al Moll de la Fusta vind je hier.

6 december: Dia de la Constitució

De Dag van de Grondwet is een nationale feestdag in Spanje. Deze wordt op 6 december gevierd en men heeft dan vrij.

8 december: Dia de la Immaculada Concepció

Spanje viert op 8 december het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, de Inmaculada Concepció, een feest van nationaal karakter. In het centrum van Barcelona zijn winkels echter wel open in verband met de kerstinkopen.

De dag wordt door de meeste mensen als een vrije dag besteed, om kerstinkopen te doen, het huis met kerstspullen te versieren of om juist even ertussenuit te gaan.

Vanaf deze dag wordt de Tió de Nadal geplaatst in de woonkamer van Catalaanse huishoudens. Kinderen zorgen voor dit magische kerstboomstammetje tot aan de kerstavond, het moment waarop de tió zijn cadeaus ‘poept’. Meer informatie over de Caga Tió lees je hier.

Wist je dat?

Dankzij het samenvoegen van de twee feestdagen op 6 en 8 december, wat bekend staat als de Puente de la Constitución y la Inmaculada, gaan vele Spanjaarden een lang weekendje weg. Dit is vaak een stedentrip of een sneeuwvakantie.

16 december t/m 6 januari: Fira de Reis de la Gran Via

Een leuke kerstmarkt die zich op de viering van Driekoningen in januari richt is de Fira de Reis. Hier kun je allerlei cadeaus en snoep halen. Ook is het traditie om er churros te eten. Meer informatie over de Fira de Reis vind je hier.

17 t/m 30 december: Festival de Nadal Plaça Catalunya

Een van de epicentra tijdens de feestdagen is het Plaça de Catalunya, dat omgetoverd wordt tot een ware kerstdorp en waar allerlei kraampjes met cadeaus en activiteiten te doen zijn. Ook worden er kerstvoorstellingen en concerten gehouden, naast een solidaire markt. Lees hier meer over kerst in Barcelona.

22 december: Lotería Nacional (Kerstloterij)

De populaire kerstloterij in Spanje vindt op 22 december plaats en wordt speciaal door alle media uitgezonden. De kinderen van het Colegio San Ildefonso uit Madrid zingen dan de winnende nummers van de kerstloterij. Het is voor Spanjaarden een speciaal moment vol spanning en vreugde. Meer informatie over de Spaanse Kerstloterij vind je hier.

24 december: Nochebuena (Kerstavond)

Kerstmis wordt in Spanje samen met de familie gevierd. Tijdens de Nochebuena komt de familie bij elkaar om uitgebreid samen te eten. Gelovigen gaan daarna rond middernacht naar de kerk voor de Misa del Gallo (de nachtmis). In Catalonië ‘poept’ de caga tió daarnaast zijn cadeaus. Meer informatie over kerst vieren in Barcelona vind je hier.

25 december: Navidad (Eerste kerstdag)

Op de eerste kerstdag, die overigens een vrije dag is in Spanje, wordt de Navidad groots gevierd: de cadeaus van Papa Noël (Santa) worden geopend en een uitgebreide familielunch wordt georganiseerd. Meer informatie over kerst vieren in Barcelona vind je hier.

Kerstlunch met de familie in Barcelona
Kerstlunch met de familie in Barcelona

26 december: Sant Esteve (Tweede kerstdag)

Tweede kerstdag is in Catalonië ook een feestdag, Sant Esteve. Hier wordt wederom met de familie uitgebreid geluncht met vaak canelons in het menu als hoofdgerecht. Meer informatie over Sant Esteve vind je hier.

28 december: Dia dels Sants Innocents

De 1-aprilgrappendag wordt in Spanje iets later gevierd, namelijk op 28 december. Dat het de Dag van Onschuldige (of onnozele) kinderen (in het Spaans “Día de los Santos Inocentes”) is, merk je vooral aan de media, die volop meedoen aan het feest en allerlei grappen uithalen. Maar ook kinderen doen hieraan mee, bijvoorbeeld door een papieren mannetje op iemands rug te plakken.

31 december: Cursa dels Nassos

De laatste dag van het jaar wordt ingeluid met een hardloopwedstrijd, de Cursa dels Nassos. Centraal staat de figuur van l’Home dels Nassos (De Man van de Neuzen), wie volgens de legende zo veel neuzen heeft als dagen van het jaar, maar omdat we nu op het laatste dag van het jaar zijn, heeft de figuur nog maar één neus. Meer informatie over de Cursa dels Nassos vind je hier.

31 december: Nochevieja (Oudjaarsavond)

De jaarwisseling wordt in Spanje met een uitgebreid diner met de familie, vrienden of kennissen gevierd, gevolgd door de twaalf geluksdruiven bij iedere klokslag op middernacht. Hierna gaat men op straat feestvieren bij een van de vele jaarwisselingfeesten (de cotillones). Meer informatie over Oud en Nieuw in Barcelona vieren lees je hier.


Tips december in Barcelona

Kerstsfeer

In Barcelona wordt kerst uitbundig gevierd. Eind november zie je al overal stralende kerstverlichting, kerstbomen, kerststallen en kerstdecoratie hangen. Kerstmarkten gaan open en het kerstshoppen barst los. Bekijk hier waar je heen moet om de kerstsfeer in Barcelona te proeven.

Kerstmarkten

December is ook de maand van de kerstmarkten. De belangrijkste en grootste kerstmarkt in Barcelona staat elk jaar voorin de Kathedraal en heet Fira de Santa Llúcia. Maar je kunt ook een van de andere kerstmarkten bezoeken die in de stad georganiseerd worden, zoals bij de Sagrada Família, de Via Júlia en Port Vell. Naast alle typisch Spaanse (en Catalaanse) kerstdecoratie, kun je hier ook terecht voor de leukste kerstcadeautjes. Bekijk hier de leukste kerstmarkten in Barcelona.

Kerstmarkt Fira de Nadal Sagrada Familia
Fira de Nadal de la Sagrada Família

Kerstshoppen

In Spanje geeft men cadeaus aan de familie zowel voor Kerst als tijdens de viering van Driekoningen begin januari. Dit is de reden waarom winkels in december zo propvol zitten met mensen die cadeaus aan het kopen zijn. De meeste winkels in het centrum van Barcelona zijn zelfs alle zondagen in december geopend om de vraag aan te kunnen. Als je in Barcelona bent en graag wilt gaan winkelen, hou er dan rekening mee dat winkels in december extra druk zullen zijn. Meer informatie en tips over shoppen in Barcelona vind je hier.

Tip!

Wil jij dit jaar iemand verrassen met een leuke cadeau die gelinkt is aan Barcelona? Zie hier al mijn Barcelona cadeautips voor de feestdagen.

Ijsbanen

Rondom kerst openen in Barcelona meerdere ijsbanen, die voor veel pret voor de kleinen (maar ook ouderen) zorgen. Meer informatie en tips over schaatsen in Barcelona vind je hier.

Kerstcircus

Rondom de feestdagen wordt ieder jaar nabij de haven van Barcelona een grote circustent geplaatst, het befaamde Circo Raluy. Meer informatie over Circo Raluy lees je hier.

Barcelona Jazz Festival

Van oktober t/m december staat Barcelona in het teken van jazzmuziek. Dit jaarlijks terugkerende muziekfestival vindt plaats in verschillende concertzalen over de hele stad en brengt enkele van de beste jazzartiesten samen. Meer informatie en tickets voor Barcelona Jazz Festival.

Tentoonstellingen

Elke maand is er weer een nieuwe interessante tentoonstelling om te bezoeken in Barcelona. Mis deze maand bijvoorbeeld niet:

Organiseer hier je reis

Regel je bezoek aan Barcelona via de onderstaande partnersites. Wanneer je een aankoop doet via een van deze links verdien ik een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Zodoende ondersteun je deze website!

Lees meer:

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je